Parkstråket

Sant eller inte sant – slutreplik till OBS Knivsta

Christer Johansson

Det sägs numera, att om man upprepar en sak tillräckligt ofta så blir det en sanning. Detta oavsett om det från början är sant eller inte. OBS Knivsta har gjort en hel del undersökningar bland kommunens protokoll och beslut och hävdar utifrån dessa undersökningar ett antal ”sanningar”.
Jag kommer här att lämna mina synpunkter på hur jag har uppfattar några av de ”sanningarna” som OBS Knivsta repeterat med jämna mellanrum.

Översiktsplan 2017
beslutades i KF den 13 dec 2017.
Terry Carlbom från OBS Knivsta undrar i Knivsta Nytt den 17 september 2019 ”varför inte något parti tar initiativ till en ny ÖP och gör det korrekt genom att bland annat släppa in medborgarna.”

I den nyligen beslutade budgeten finns en dryg miljon per år för att jobba med Översiktsplan 2017 och förbereda uppdateringar för framtiden. Så det finns redan som uppdrag hos Samhällsutvecklingsnämnden.

Var det så, som OBS Knivsta framhärdar, att medborgarna ställdes utanför vid framtagandet av ÖP 2017?

Under arbetets gång med att ta fram ÖP 2017 har två informationsmöten, två remissrundor och möjlighet till inlämnande av digitala synpunkter erbjudits Knivstaborna. Totalt har 361 yttranden på planen inkommit varav 301 från privatpersoner. Alla remissvar har sammanställts och besvarats i bilaga till ÖP 2017. Allt finns på kommunens webbplats.

Samråd och utställning
Förslaget till ny översiktsplanen har varit utsänt på samråd under perioden 3 maj till 3 juni 2017. Under samrådstiden mottogs totalt 133 samrådsyttranden: 19 från statliga och regionala myndigheter (varav 10 utan erinran), 3 från kommunala bolag och förvaltningar, 3 från politiska partier, 10 från organisationer, föreningar och företag, 2 från grannkommuner och 96 från privatpersoner.

En digital version av förslaget fanns på kommunens hemsida på vilken 58 individer gav synpunkter digitalt under samrådsperioden.
Utställningen genomfördes den 21 augusti till den 22 oktober. Över 170 yttranden och synpunkter kom in.

Informationsmöten
Ett informationsmöte den 3 maj inledde samrådet och inför utställningen arrangerades ytterligare ett informationsmöte den 19 september. Vid båda mötena, som hölls i kommunhuset, kom cirka 90 personer för att ta reda på mer om översiktsplanen, ställa frågor och lämna synpunkter på handlingarna.

Virkesladan
beslutades i KF den 9 mars 2016

Vecka 17 2019 kunde vi läsa följande i Knivsta Nytt
”Höghusbebyggelse i trädgårdsstaden Knivsta är en så kraftfull avvikelse från gällande ÖP och detaljplanen att den borde ha avgjorts i KF som ‘ett för kommunen väsentligt ärende’ (KL§5:1) innan Rosendal triggas att projektera höghus.”

Sanningen är den att: ”Den 9 mars 2016 beslutade kommunfullmäktige i Knivsta att anta detaljplanen för kvarteret Virkesladan där Rosendal Fastigheter vill utveckla bostäder och kontor. Detaljplanen gör det möjligt att bygga tre nya huskroppar med ett gemensamt entréplan. De högsta huskropparna kommer att få vara tolv respektive åtta våningar höga.” Det var inte ett enigt KF men förslaget fick stöd av en majoritet av ledamöterna, valda av Knivstaborna vid valet 2014. Beslutet överklagades av hundratals personer.

Den 21 oktober 2016 går det på knivsta.se att läsa följande. ”Länsstyrelsen har nu prövat och fattat beslut om de drygt 500 överklaganden som kommit in. Länsstyrelsen har beslutat att alla överklaganden förutom två avvisas eftersom de klagande inte bedöms vara berörda på ett sådant sätt att de har klagorätt. De två överklaganden som togs upp till prövning avslås, vilket innebär att kommunens beslut om antagen detaljplan gäller.”

Vänsterpartiet yrkade på återremiss, under debatten den 9 mars 2016, vilket avslogs och i vår reservation skrev vi bland annat: ” Knivsta kommun har mycket goda förutsättningar att utvecklas till en plats där många vill bosätta sig. Vänsterpartiet vill vara delaktiga i den utvecklingen men vi menar att om man frångår den fördjupade översiktsplanen i så hög grad måste mycket grundliga analyser göras för att belysa hur detta påverkar stadsbilden, omgivande friytor, gång- och cykelstråk gatumiljö, trafik- och parkeringssituation mm. Inte minst påverkan på det viktiga Sågverkstorget, Knivstas enda riktiga torg, behöver studeras, där kraftigt ökad beskuggning riskerar minska användbarheten.”

Fyrspårsavtalet
beslutades i KF den 13 december 2017

OBS Knivsta hävdar, i en sammanställning från den 3 maj 2018, att partierna utom SD informerats först i början av november 2017 och att gruppledarna delges information den 21 november 2017. Sanningen är den att samtliga partier inklusive SD informerades på gruppledarmötet den 2 oktober. SD valde då att inte delta i de fortsatta överläggningarna och meddelade att de inte var intresserade av de fyra spår som staten ville förhandla om.

De övriga partierna deltog sedan på möten varje vecka fram till beslutet i KF den 13 december. Resultatet av överläggningarna med staten sammanföll i stor grad med den Översiktsplan som under året arbetats fram i dialog med Knivstas invånare, myndigheter och organisationer, enligt redovisning ovan.

Avslutning
Med detta konstaterar vi att de av OBS Knivsta kritiserade beslut samtliga tagits av kommunens högsta organ, KF. Flera beslut har överklagats och vid ett tillfälle har kommunen fått betala en bot för felaktig upphandling. Vi tackar OBS Knivsta för ert engagemang men kommer inte att svara på fler frågor om beslut som fattats för flera år sedan, av kommunens högsta organ.

Nu kommer Vänsterpartiet fortsätta vårt arbetet med att bygga ett trevligt Knivsta och ta med oss de erfarenheter vi fått de senaste åren. I en utvecklad dialog med våra kunniga medborgare, medarbetare och representanter för övriga partier, även utanför 5-partimajoriteten, kommer vi söka de bästa lösningar på vägen mot framtiden.


Christer Johansson

gruppledare Vänsterpartiet

Kopiera länk