kommungruppen
Lidl Knivsta

Lidl avbryter etablering i Knivsta

Lidl Knivsta
Lidl Knivsta

Vi fick via SVT Uppsala och UNT den 24 september veta att Lidl drar sig ur processen med att etablera en livsmedelsbutik i Knivsta nära E4:an. Detta samtidigt som de har en gällande markanvisning och besked att få pröva ett förslag på detaljplan.

Båda parter i en planprocess är ansvariga för processen, den sökande och kommunen. Vi vet att kommunen har en viss brist på resurser för att möta efterfrågan på nya detaljplaner för bostäder och näringsverksamhet, men också att kommunen trots det klarar efterfrågan och flera lokala företag och intressenter står på kö för att få sina detaljplaner prövade och alla ska hanteras likvärdigt.

Under de 15 år processen med Lidl har pågått har det funnits olika uppfattningar bland partierna och Vänsterpartiet har varit kritiska till det senaste förslaget till placering av butiken. Men vi motsatte oss inte den överenskommelse som beslutades i KS under 2018 om att låta Lidl pröva en detaljplan på den tomt där de har en markanvisning. En överenskommelse som är oförändrad och som tar hänsyn till Vattenfalls kablar på fastigheten. Alla andra beskrivningar som cirkulerat är direkt felaktiga och sannolikt presenterade mer av opinionsskäl än något annat.

Ett planarbete får och ska inte ta ställning till varumärke utan endast till om en plats är lämplig för en viss typ av verksamhet och alla som söker planbesked ska hanteras enligt kommunens prioriteringsmodell och självklart så även Lidl.

Christer Johansson
Gruppledare

Anna Svensson
ersättare i SUN

Kopiera länk