insändare
Malin Björk och Christer Johansson

Klimatet kan inte vänta

Nina Broman Costa
Nina Broman Costa

Införd i UNT Debatt den 25 januari 2019.

För att klara de livsviktiga klimatmålen behövs det mod såväl i EU som på lokal nivå.

I Sverige lever människor som om de hade fyra planeter. Jorden klarar bara av en fjärdedel av dagens konsumtion och utsläppen minskar inte alls i den utsträckning de borde göra för att planeten ska överleva. Det kommer att krävas tuffa politiska beslut och det snarast. Att vänta på ny teknik är ingen lösning. Alla seriösa forskare och politiker vet att det är allvar nu. Klimatet kan inte vänta.

Både Sverige och EU måste ha en skarpare klimatpolitik. De mål och den lagstiftning som antagits på EU nivå är inte tillräckliga för att nå Parisavtalets mål. Vänsterpartiet vet att vi måste göra mer och bättre.

Både Sverige och EU måste sluta subventionera klimatskadlig verksamhet. En lämplig början är att avskaffa dagens stora subventioner till flygindustri, fossil energi och produktion av kött. En stor del av dessa subventioner ingår i EU:s och medlemsstaternas budgetar. Bara i Sverige subventioneras miljöskadlig verksamhet med närmare 60 miljarder kronor, enligt Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.

I mer än trettio år har klimatfrågan diskuterats. Idag kan vi med våra egna ögon börja se det som vetenskapen så länge varnat för. Vi vet att ett varmare klimat innebär värre torka och fler bränder. Vi vet att det ger höjda havsnivåer och större översvämningar. När vi om några årtionden ser tillbaka på vår tid kommer det att vara detta man minns. Det kommer en tid när de som är barn idag frågar oss vad vi gjorde under de här historiska årtiondena. Det är inte något man bara säger, det är på riktigt: våra barn kommer att fråga oss.

När Greta Thunberg fick frågan om varför hon skolstrejkade för klimatet i september 2018 svarade hon. – För att ingen annan gör någonting, så det är min moraliska skyldighet att göra vad jag kan. Jag vill att folk får upp ögonen för att vi befinner oss i en kris och engagera människor.

Vänsterpartiet vill att Sverige visar världen att det är möjligt att ett litet land långt i norr kan gå före. Vi har chansen att visa de som menar att det är omöjligt att

Torbjörn Björlund
Torbjörn Björlund

ett modernt samhälle kan vara både hållbart och ge sina invånare en riktigt bra tillvaro. Vi kan göra en arbetstidsförkortning så att vi delar på jobben och så att människor får mer tid att verkligen leva. Mer tid för att vara med barnen och de man älskar. Mer tid för vänskap och fritidsintressen. Mycket av det allra bästa i våra liv är ju sådant som inte alls förstör klimatet. Det är tid att sluta prata och börja agera. Kunde femtonåriga Greta engagera många tusen människor runt hela världen är hon och alla barn värda vårt stöd.

I Knivsta kommun är var tredje invånare under 18 år och Uppsala kallas ofta ungdomens stad. Denna ungdomens stad som 2018, med Vänsterpartiet i den politiska ledningen, blev utnämnd till världens bästa klimatstad är ett exempel på hur Sverige blir förebild och inspiratör för andra. I Knivsta har Vänsterpartiet fått gehör för kartläggning av ekosystemtjänster och kommunens deltagande i ett projekt för framtagande av lokala koldioxidbudgetar. I projektet, som leds av bland annat Uppsala Universitet, ingår 10 kommuner och sex regioner.

”Det är svårt att i historien hitta utmaningar mänskligheten och samhället stått inför av samma dignitet – frågan är tyvärr inte om vi kan undvika klimatförändringar helt, den matchen är redan förlorad, utan hur mycket ytterligare klimatförändring vi kan undvika. Ledarskap behövs nu på alla nivåer i samhället och det lokala ledarskapet är bland de viktigaste, om inte det viktigaste” Kevin Anderson, Jesse Schrage, Isak Stoddard mfl ur Koldioxidbudget, 2020–2040, Knivsta Kommun.

Therese Rhann
Therese Rhann

Vänsterpartiet vet att vi lever i en tid som kräver mod. Mod att sätta skarpare och samtidigt bindande klimatmål både i Sverige och på EU nivå. Mod att ha visioner om något bättre. Vi behöver visioner om ett samhälle som lämnat utsläppen bakom sig. Ett samhälle som ser planetens gränser och som strävar efter att förbättra för alla, i gemenskap och i frihet. De som påstår att vi inte hör ihop, att vi inte kan bygga vår framtid tillsammans, de har fel. Vi behöver modet att lita på varandra.

För vi vet ju. Vi människor har en enorm förmåga att gå samman när det behövs. Vi lever i en tid som kräver mycket, men vi har varandra. Tillsammans ska vi fixa det här.

Malin Björk (V) EU parlamentariker
Christer Johansson (V) gruppledare Knivsta
Therese Rhann (V) distriktsordförande
Nina Broman Costa (V) distriktets EU valledning
Torbjörn Björlund (V) distriktets EU valledning

Kopiera länk