föreningen

Sommarskola för nyanlända

Mustafa Panshiri

Mustafa Panshiri

Under sommaren har studieförbundet Bilda i samarbete med den ideella föreningen 18 plus arrangerat en sommarskola för nyanlända som är placerade i Knivsta. Ett av blocken handlade om demokrati och det bestod bland annat om föreläsningar och möjlighet att ställa frågor till ett antal politiker. En av föreläsarna var Mustafa Panshiri  som pratade med ungdomarna om demokrati, religionsfrihet och yttrandefrihet. Det var många bra samtal och två lärorika timmar för mig. Mustafa avslutade med att höra vad deltagarna hade för drömyrke. Det blev en stor blandning men några var sjuksköterska, pilot, polis, undersköterska och läkare.

Dagen efter den 10 augusti var det möte med några politiker och ungdomarna hade förberett ett antal frågor som de ställde själva. Två av de nyanlända fungerade som moderatorer. Ett uppdrag de klarade med en äran och avslutade efter exakt en timme som var den tid som var sagt. Under frågestunden kom det ett tiotal frågor om diverse områden. Vänsterpartiets representant var Petra Jansson som delade podiet med C, MP, M och S.

Bland områdena som det ställdes frågor om kan nämnas möjligheter till boende, rätten att få fortsätta studera, ID handlingar och åldersbedömningar, köpcentrum i Knivsta, möjligheten att  få sommarjobb, stöd till gym- och busskort, datorer i skolan och rasism mot Afghaner. Under samtalen gick det att se skillnaderna mellan partierna i vissa frågor även om det ganska ofta var enighet på podiet.

fem politiker

fem politiker

Varje ungdom har sin historia på sin väg hit och har en oviss framtid i ett land som de flesta funnits i under tre år. Jag imponerades av hur ambitiösa och aktiva de var att vilja lära sig hur Sverige fungerar och vilka lagar som gäller. Det finns många och stora skillnader mot hur det är i till exempel Afghanistan.

Jag imponerades över deras hunger att vilja lära sig hur Sverige fungerar och samtidigt vara brickor i ett politiskt spel där villkoren för individen förändras över en natt genom en åldersuppskrivning, ett avslag på asylansökan eller ändrade villkor för kommunen man bor i. Att inte veta om jag får börja skolan om två veckor, inte veta var jag ska bo nästa natt eller i värsta fall inte veta om jag får stanna i landet måste vara fruktansvärt jobbigt. Trots det såg jag ett gäng glada och positiva ungdomar som hade drömmar och framtidstro. Jag hoppas verkligen att regeringen snarast förstår vinsten och humanismen med att låta dessa resursstarka individer få chansen att bli en långsiktig tillgång i vårt samhälle.

Christer Johansson (V)
ordförande

 

Skriv en kommentar