kommungruppen
rodbena i trunsta träsk

Motion: Kommunal koldioxidbudget

Trunsta-trask-fageltorn
Trunsta-trask-fageltorn

Motion inlämnad till KF den 24 oktober 2017. Författad av Fredrik Rosenbecker

Redan är många av den globala temperaturhöjningens effekter över oss. Polarisarna och glaciärerna i bergen smälter. Sjöar och hav värms upp. Djurens förflyttningsmönster ändras. Plantor gror vid nya tider på året. Tundrans permafrost tinar. Sedan temperaturmätningarna startade har 16 av de 17 varmaste åren inträffat efter år 2001. Häftiga regn, värmeböljor och andra extrema väderförhållanden blir allt vanligare. UNHCR beräknar att det till år 2050 kommer att finnas 250 – 1 000 miljoner klimatflyktingar i världen.

Allvaret i den situation vi som samlad mänsklighet står inför kan inte nog understrykas, och världens ledare enades därför 2015 i Parisavtalet om att hålla temperaturhöjningen väl under 2 grader C, med målet 1,5 grader C.
Men samtidigt som Parisavtalet trädde i kraft visade en rapport från FN:s miljöprogram UNEP att vi i själva verket är på väg mot en ökning på mellan 2,9 och 3,4 grader innan århundradets slut. I nuvarande takt kommer vi till 2030 fortfarande släppa ut 54-56 gigaton koldioxidekvivalenter per år, väl över de utfästa 42 gigatonen.

För att inte äventyra våra barns framtid är det avgörande att koldioxidutsläppen begränsas till den budget som finns, den mängd koldioxid som kan släppas ut utan att Parisavtalets mål överskrids. Det kräver i sin tur att man inför politiska beslut har kännedom om det tillgängliga budgetutrymmet på kommunal nivå, likväl som på andra nivåer av beslutsfattande. Kännedom om den tillgängliga lokala koldioxidbudgeten är också avgörande vid upprättandet av en verkningsfull lokal energi- och klimatplan, såsom gjorts i Järfälla kommun i samarbete med och enligt metoder framtagna av Uppsala Universitet CEMUS, Uppsala centrum för hållbar utveckling, CSD Uppsala.

Vänsterpartiet i Knivsta yrkar
* att Parisavtalet översätts till kommunal nivå i Knivsta, det vill säga att vår lokala koldioxidbudget fastställs, efterlevs och löpande revideras.
* att Knivsta kommun upprättar en kommunal energi- och klimatplan och i planen införlivar den lokala koldioxidbudgeten

Christer Johansson (V)
Malin Tollbom Kjell (V)

Kopiera länk