distriktet

Feministiskt självförsvar med Ung Vänster

Viveka, Ylva och Wilma
Viveka, Ylva och Wilma

Genom ett samarbete mellan Ung Vänstermedlemmar från Stockholm, Uppsala och Knivsta genomfördes den första kursen i feministiskt självförsvar i Knivsta onsdagen den 25 oktober. En ny planeras redan att genomföras till våren.

För trots att det visat sig finnas ett stort intresse för utbildningen var det ett fåtal som trotsade det ihållande regnet och kom till Thunmanskolan och fick ta del av huvudinstruktör Majas kunskaper. Förutom regnet så kan en del tråkiga kommentarer på sociala media från bland annat lättkränkta män fått tjejer att stanna hemma.

Feministiskt självförsvar är ett praktiskt sätt att arbeta mot det samhällsproblem som det sexualiserade våldet är, och den vardagsrädsla som det för med sig. De flesta kvinnor har erfarenheter av att ha blivit kränkta eller utsatta för våld av en man – oavsett om det rör sig om obehagliga kommentarer, tafsningar, våldtäkt, misshandel eller någon annan typ av kränkning. I feministiskt självförsvar lär vi ut tekniker för att försvara oss mot så väl vardagliga trakasserier som grovt våld.

Ung Vänster började arbeta med feministiskt självförsvar år 2000, och har sedan dess utbildat ett par hundra instruktörer som tillsammans har hållit tusentals pass för tjejer och kvinnor i alla åldrar. Varje år hålls utbildningar för nya instruktörer och träffar för redan utbildade instruktörer genom Ung Vänster. Ung Vänster kämpar för att alla tjejer ska ha rätt att lära sig feministiskt självförsvar i skolan.

Tills det kommer att ske i skolornas undervisning återkommer Ung Vänster Knivsta med nya kurser på fritiden. Nästa kurs blir någon gång under våren. Välkommen.

Noterat av
Christer Johansson
ordförande Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk