kommungruppen
Christer och Malin på KF

Kort rapport från KF den 24 oktober 2017

Malin Tollbom i KF
Malin Tollbom vid ett tidigare KF sammanträde

Kommunfullmäktiges sammanträde den 24 oktober inleddes med en utbildning om nya kommunallagen och den nya personuppgiftslagen, för alla med parlamentariska uppdrag i kommunen.

Därefter berättade kommunalrådet Klas Bergström (M) om kommunens besvärliga ekonomi. Prognosen pekar på ett underskott på ca 20 miljoner.

Fråga om barngruppernas storlek
På en fråga från Christer Johansson (V) till Björn-Ove Björk (KD) om vallöftet med en minskning av Knivstas barngrupper med två barn per avdelning kommer uppnås blev svaret svävande. I budget 2018 har medlen till förskolan stannat av och svaret från Björn-Ove var att på de privata förskolorna ser målet med två färre barn per avdelning ut att lyckas men inte i de kommunala.

En viktig anledning, som Vänsterpartiet ser det, är den orättvisa fördelningen av skattemedel för lokalhyra. De nybyggda kommunala förskolorna höjer den totala kostnaden för lokaler. Den fördelas sedan på alla förskolor vilket innebär att de privata får mer pengar utan att kostnaden förändrats. De behöver då inte ta in fler barn för att klara hyran till sin privata hyresvärd medan de kommunala som betalar hyra till Kommunfastigheter AB tvingas ta in fler barn för att klara sin hyra.

Motion om trähuspolicy
Anders Grönvalls motion om införande av en trähuspolicy fick knappast möjliga bifall då voteringen slutat oavgjort. Med rösterna 15 – 15 (SD hade en post obesatt) blev det ordförandes röst som avgjorde utslaget, vilket innebär att Knivsta i en förstudie ska utreda möjligheterna och konsekvenserna av att ta fram en trähuspolicy. En sådan kan sedan vara en hjälp och ett stöd till byggbranschen när de kommer och vill bygga i Knivsta.

Fair Trade City
Ansökan om att Knivsta ska bli en Fair Trade City har en lång historia bakom sig med såväl tidigare motioner som medborgarförslag. Den av Kvartetten inlämnade motionen skapade en debatt som for en bra bit från ämnet så ordförande tvingades styra tillbaka debatten till det ansökan handlade om. Trots att 67 av landets kommuner och över fem miljoner svenskar bor i ett Fair Trade City letade framför allt (M) och (KD) efter argument att slippa bifalla motionen.

Malin Tollbom undersökte en av de utredningar som Björn-Ove Björk hänvisade till och konstaterade att arbetsvillkoren för arbetare i Sydamerika, Asien och Afrika fick konkurrera med tillgången till rent vatten. Detta i en av flera utredningar som beställts av motståndare till att skapa bättre arbetsvillkor för företagare i Fair Trade familjen. Vid voteringen röstade (M), (KD), (C), (L) och (SD) mot motionen, om att Knivsta skulle ansöka att diplomeras som ett Fair Trade City, som därmed föll med 14 röster mot 16.

Christer Johansson
gruppledare

Kopiera länk