kommungruppen
cykling

Gång och cykelväg Vassunda – Knivsta

cykling
Cykling

Redan i juni 2008 skrev vi i Vänsterpartiet om behovet av en cykelväg mellan Knivsta och Vassunda. Sedan har vi fortsatt och nu är vi, för Vassundas och andra kommuninvånares skull, mycket glada att Trafikverket kommer att förverkliga vår önskan. Byggstarten sker hösten 2017 och till senvåren 2018 kommer den stå klar att färdas på.

Att kunna gå och cykla utan att behöva dela vägen med stora hårda bilar tror vi kommer att öka cyklandet på sträckan. Det skapar möjlighet för tryggare och säkrare cykelåkning för såväl ungdomar som arbetspendlare. Gång- och cykelvägen blir cirka 3 kilometer lång och ska ligga på den södra sidan av vägen. I uppdraget ingår också att förbättra trafiksäkerheten i Vassunda. Upphandlingen av entreprenör är klar och det är Svensk Entreprenad Teknik AB som har fått uppdraget att bygga gång- och cykelvägen.

Detta ser vi som etapp ett av den, av Gruppen för cykel- och promenadväg utmed Gamla Stockholmsvägen, sedan mycket länge önskade cykelvägen längs väg 255, Uppsala/Flottsund – Vassunda. Den finns med i Knivsta kommuns förslag till översiktsplan, ÖP, som nu är ute på utställning för synpunkter. Den finns också med i en avsiktsförklaring mellan Knivsta och Uppsala kommuner om medfinansiering ihop med Trafikverket.

På sikt skulle dessa cykelvägsprojekt binda ihop sjöarna Mälaren och Valloxen. Med cykelvägsgruppens vision om en grön portal in i Knivsta vid Flottsundsbron och den ekodukt som Vänsterpartiet vill se över Gredelbyleden ner till Kölängen och det framtida badet.

Avslutningsvis vill vi i Vänsterpartiet se fler cykelparkeringar i Knivsta Centrum. Såväl vid föreningslokaler, butiker som vid stationen. Vi vill se ett centrum med miljövänliga hälsofrämjande cykelparkeringar för ungdomar på väg till och från olika föreningsaktiviteter, för handlande Knivstabor och pendlare till skolor och arbete.

Christer Johansson
ordförande

Kopiera länk