insändare
Byggarbetsplats

Bättre med dialog

rodbena i trunsta träsk
Rödbena i Trunsta träsk / foto från Natursidan.se

Insändare i Knivstabygden.se den 12 september 2016.

Samhällsbyggnaden i Knivsta bör ske i bättre dialog med medborgarna och i en bättre samverkan mellan politiska partier, anser gruppledare i Kvartetten som består av S, KNU, MP och V.

I Knivsta bor det pålästa och kompetenta medborgare. Vi i Kvartetten tycker att det är smart att lyssna på dem och ta del av deras kompetens och erfarenhet i arbetet med kommunens utveckling. Stora och viktiga beslut borde tas med hänsyn till de styrdokument som tagits fram i bred politisk enighet.

Det handlar om kommunens översiktsplan, ÖP, fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter, FÖP och Vision 2025. Dessa dokument behöver aktualiseras i bred politisk enighet och med stöd av en väl definierad medborgardialog.

Företrädare för Alliansen kritiserar oss för att motarbeta, förhindra och försena byggprojekt i Knivsta. De hävdar till och med att oppositionen bär huvudansvaret för att bostadsbyggandet inte går tillräckligt fort.

Men vem har huvudansvaret för att byggprocessen i kommunen fungerar bra? Självklart är det, de som styr kommunen som måste ta ansvar för det. Samhällsbyggnad måste ske med långsiktighet och i så stor politisk enighet som möjligt. Detta har tills för några år sedan varit fallet i Knivsta. Kommunen har vuxit mycket de senaste mandatperioderna och kontroverser om planer har varit få.

Nu har den styrande Alliansen lagt om kursen. De breda överenskommelser som finns i ÖP och FÖP gör de nu stora avsteg från utan vilja att hitta nya politiska överenskommelser över blockgränserna.

Vi vill att samhällsplaneringen ska vara långsiktig så att vi bygger rätt byggnader på rätt plats och i rätt ordning. Det borde vara självklart, men i Knivsta idag verkar det inte vara det.

Vi uppmanar Alliansen att ta ansvar för Knivstas utveckling genom riktig dialog över parti- och blockgränserna istället för genom angrepp via media. Vi delar Alliansens vilja att, i enlighet med visionen, utveckla Knivsta så att fler får möjlighet att bo och verka här.

En ny ÖP håller på att tas fram som kommer att visa hur politiken vill att kommunen kan utvecklas. Den ska peka ut vilka områden som är strategiska för olika typer av bebyggelse eller verksamheter men också områden som bör bevaras av olika skäl.

Låt oss arbeta för att den nya Översiktsplanen får ett innehåll som bäddar för färre motsättningar i det framtida byggandet av Knivsta genom att det blir ett tydligt verktyg för både tjänstemän och politiker med bredast möjliga politiska förankring,

Claes Litsner (S), kommunalråd, Lennart Lundberg, (KN.NU), gruppledare, Christer Johansson (V), gruppledare och Kerstin Umegård (MP), gruppledare

Kopiera länk