distriktet

Många Knivstabor i Upplands största första majtåg

Åhörare i Slottsbacken

Åhörare i Slottsbacken

På 2016 års första maj i Uppsala samlade Vänsterpartiet, med dryga 1200 deltagare, ensamt fler deltagare än alla andra demonstrationståg tillsammans I tåget syntes många Knivstabor medan KD lämnade Uppsala för att tåga i Linköping.

I det sköna vårvädret var det gott om Uppsalabor som följde det stora tåget från fönster och trottoarer. I täten av tåget fanns en banderoll med budskapet om att ”Totalrenovera Sverige” Bland slagorden hördes ”Internationell solidaritet, vi har bara en planet” och andra om sex timmars arbetsdag, inget stöd till NATO och satsningar på välfärden. Väl framme i Slottsbacken avlöste talen varandra, varvat med att Röda Lågan sjöng fantastiskt vackra sånger.

Vänsterns studentförbund och Ung Vänster pratade båda om vikten av bostäder till unga. Ulla Andersson som varit med och förhandlat fram 10 permanenta miljarder till kommuner och landsting var mycket stolt över den historiskt stora satsningen på välfärden. ”Samarbetar man högerut får man rutavdrag så att de rika får bidrag för att beskära äppelträd och renovera helikopterplattor. Samarbetar man till vänster får man 10 miljarder mer till välfärden och bankskatt.” Hon nämnde vidare att i nästa förhandling vill Vänsterpartiet återinföra rätten till att göra avdrag för fackföreningsavgiften. Arbetsgivarna har hela tiden haft rätt att göra avdrag för sina medlemsavgifter till arbetsgivarorganisationer.

Arbetet fortsätter med kongress i Örebro med många viktiga och spännande förslag som ska diskuteras och beslutas.

Sammanfattat av
Christer Johansson

Skriv en kommentar