insändare
Christer Johansson / foto Robert Johansson

Den goda arbetsplatsen

Christer Johansson
Christer Johansson / foto Sven-Olof Ahlgren UNT

Debattinlägg i Knivstabygden den 9 mars 2016.

Vänsterpartiet har en vision om den goda arbetsplatsen där alla anställda har samma trygga anställning, lönerna är jämställda och arbetstiden är sex timmar per dag. I Knivsta verkar vi för att kommunen som offentlig arbetsgivare ska vara ett föredöme på arbetsmarknaden som erbjuder dessa goda arbetsvillkor.

Nyligen röstade den borgerliga minoriteten i KF för att behålla den otrygga anställningsformen allmän visstid i Knivsta kommun. Det innebär att drygt sextio av kommunens medarbetare finns kvar i otrygghet. En otrygghet som gör att de varken kan få ett hyreskontrakt eller ett banklån för att kunna köpa sig en bostad. Det finns vidare färsk forskning som visar att om några på en arbetsplats har otrygga anställningar påverkar det alla på arbetsplatsen.

Vänsterpartiet ser med oro på de ökade sjukskrivningarna och den höjda omsättningen bland kommunens medarbetare. Det är dåligt för de anställda och dyrt för kommunen med sjukskrivningar och många rekryteringar. Vi kommer att fortsätta vår kamp för bättre och tryggare arbetsvillkor för de många duktiga medarbetare som varje dag gör stora insatser i vår gemensamma välfärd.

Inom äldreomsorgen kommer Arbetsmiljöverket, efter initiativ från Vänsterpartiet, att särskilt undersöka hur det ser ut med arbetsbelastning, stress och möjligheter till delaktighet och inflytande. Verket kommer även kartlägga arbetsmiljö och arbetsvillkor inom hushållsnära tjänster som är en annan sektor med många kvinnor och dessutom mycket ensamarbete.

De borgerliga partierna bjuder över varandra i lönedumpning och andra försämringar på arbetsmarknaden, som mest drabbar kvinnor och ungdomar. Vänsterpartiet har en annan lösning med förslag på en trygg arbetsmarknad med nya jobb och en bättre välfärd. I Göteborg genomförs redan försök med sex timmars arbetsdag inom äldreomsorgen. Hittills är det bara positiva reaktioner precis som på Toyota Center i Mölndal som i fjorton år haft sextimmarsdag och ökat vinsten varje år.

Vänsterpartiet arbetar för ett Knivsta och ett Sverige där alla som bor här kan leva ett bra liv. Därför säger vi nej till lönesänkningar och marknadshyror – vi föreslår en annan väg. Genom rejäla satsningar på kommuner och landsting kan vi skapa både nya jobb och en bättre välfärd. Genom pengar till kraftigt ökat byggande av hyresrätter kan vi få bukt med bostadsbristen.

Christer Johansson
gruppledare
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk