insändare
Maria Fornemo

Lägg fokus på skolan

kvartettens utbildningsgrupp
Kvartettens utbildningsgrupp

Införd på unt.se den 20 oktober 2015

DEBATT. Vi vill lägga skattepengarna på skolan, skriver fyra företrädare för Knivstakvartetten.

Vi i Knivstakvartettens utbildningsgrupp tycker att den styrande alliansen i Knivsta har fokus på helt fel saker när de vill sänka den beslutade skatten för 2016. Vi ser stora behov av ökade resurser i skolan, låt pengarna gå dit i stället!

En hög utbildningsnivå hos föräldrarna brukar statistiskt resultera i att eleverna presterar goda resultat i skolan. Men trots Knivstabornas jämförelsevis höga utbildningsnivå saknar fortfarande cirka tio procent av de elever som går ut nian i Knivsta tillräckliga betyg för att söka till gymnasiet. Det är alldeles för många.

Våra elever i grundskolan får, mot genomsnittskommunen i landet, 9 000 kronor mindre per elev och läsår i undervisningspeng. I en skola som till exempel Ängbyskolan med ungefär 350 elever så motsvarar det över tre miljoner kronor, eller sex heltidstjänster. Här går pengarna i stället till lokalhyror för nybyggda skolor.

Skolor behöver vi bygga men vi tycker det är orimligt att våra barns utbildning ska bli lidande för att kommunen växer, och vill att en större del av elevpengen går till undervisningen.

Mer pengar till undervisning skulle kunna betyda fler lärare. Då skulle vi inte längre behöva tillhöra bottenligan beträffande lärartäthet. Om lärarna blev fler tror vi också att de höga, och ökande, sjukskrivningstalen i kåren skulle sjunka, eftersom arbetet blir mindre stressigt. Fler lärare betyder också fler som kan lotsa eleverna till gymnasiebehörighet.

Alliansen fokuserar enligt oss på helt fel saker när de på ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde röstar igenom att föreslå kommunfullmäktige att sänka den beslutade skatten för 2016.

Utbildningsnämndens ordförande Björn-Owe Björk (KD) borde, enligt oss, bekymra sig mer över att förbättra utbildningspengen i kommunen än att kämpa för att minska kommunens skatteintäkter. Det krävs om våra elever ska få samma chans till en bra och rättvis utbildning som man får i en svensk genomsnittskommun.

Patrik Andersson (S) Maria Fornemo (V) Mikaela Gönczi (MP) och Anneli Löfling (KNU)

utbildningsnämnden i Knivsta

Kopiera länk