Sammanfattning av KF den 24 september 2015
Här kommer Jaya Montells sammanfattning av vad som hände på KF den 24 september
Kommunalråden informerar
Klas Bergström (M) informerar om flyktingläget i världen och i Sverige. Migrationsverket har svårt att hitta asylboenden av olika typ. För ett par veckor sedan gjordes en inventering. Ännu har migrationsverket inte valt att använda de lokaler som Knivsta ställt till förfogande men nu kan det bli aktuellt. Tidigare Ängbygården kan användas. Vi har utrymme och kapacitet i skolköken. Nu har vi möjlighet att ge vårt bidrag till den flyktingsituation som finns. Vi vet inte om det blir aktuellt inom några dagar eller efter en längre tid
Budget som antogs i juni skall följas. Det betydde att den isyta som beställdes behövde skjutas upp. Detta har också lett till en ny diskussion om att hitta andra platser i kommunen för isanläggning. Det pågår detaljplanarbete på många områden. Det finns en hel del tillfällen då KF kommer ta ställning till detaljplanerna.
Kommunens ekonomi. Senaste prognosen gjord per juli. Socialnämnden och Utbildningsnämnden hamnar på minus. Bygg och miljö går plus.
Oppositionsrådet Claes Litsner (S)
Å-rumsprojektet drivs av Knivsta kommun, många ideella krafter och Leader Upplandsbygd. Det kommer bli ett levande Å-rum. Claes informerade vidare om att kommunen har ett kommunalt pensionärsråd. Rådet föreslog att vi skulle anordna en mässa. Detta kommer göras den 13 oktober i Tilassalen. Rådet för funktionshindersfrågor – Bygg och miljönämnden har ett samarbete med HSO.
Knivsta ingår i ett samarbete med övriga Arlanda kommuner. Den konstellationen håller på att ta fram ett gemensamt utvecklingsprogram. De anställda på Arlanda kommer att fördubblas inom en period på 15 år.
Göran Nilssons (M) fråga till Björn Enskär (S)
Efter en del formalia fick Göran ställa sin fråga: Han menar att kommunen tagit skada av Uppdrag gransknings reportage I programmet säger Björn ”När man får en dom mot sig och vägrar att acceptera att man får den mot sig” Vilken dom eller beslut är det som Björn menar och på vilket sätt har kommunen vägrat acceptera att man har fått den mot sig.
Björn Enskär säger att han hade önskat att detta gick ut på internet. Björn säger att han står för det han sa i programmet men ifrågasätter om Göran gör detsamma. Björn läser från flera domar. Björn menar att vissa i ledningen tycker att man inte behöver bry sig så mycket om beslut som fattas. Göran tycker inte att Björn svarar på frågan om på vilket sätt kommunen har vägrat att acceptera att man har fått en dom emot sig. Göran menar att mosförbudet upphörde då man hade gjort förbättringar som uppfyllde kommunens krav. Björn menar att det är genom Görans utsagor som man signalerar att man inte accepterar den dom man fått emot sig.
Beslutsärenden
Sophantering
Medborgarförslag om att hemifrån kunna dela upp soporna i flera fraktioner. Klas Bergström (M) menar att förslaget kan vara en god idé, men menar att det skulle leda till en höjd avfallskostnad. Grönwall (S) säger att regeringen har initierat ett nytt regelverk som det kommer beslutas om 2016 som beskriver det som beskrivs i medborgarförslaget. Det finns flera kommuner som redan har infört detta. Kommunen kommer få betalt via producentansvaret så det handlar inte om en ökad avfallstaxa för de enskilda hushållen. Grönwall menar att det kommer att leda till en lägre avfallstaxa och uppmanar oss att fundera hur vi ska ställa om till denna förändring. Det finns flera lösningar.
Christer Johansson poängterar att Eskilstuna i själva sopstationen har satt in en optisk läsning som sorterar soporna. I hushållen sorterar invånarna sina sopor i olikfärgade påsar som kan slängas i samma bil. Tips från Eskilstuna.
KF avslår medborgarförslaget.
Motion från S om Knivstas framtida exploateringsstrategi
KS förslår KF besluta att motionen är besvarad. Motionen föreslår att föra över stora markinnehav mellan kommun och bolag. Grönwall förklarar varför (S) yrkar avslag på sin egen motion. Säger att det inte är OK att en motion tar så lång tid på sig. Socialdemokraterna har nu lagt en ny motion som ersätter den gamla.
Svar på fas 3 fri kommun från V.
Bergström menar att motionen har ideologiska förtecken. Bergström svarar att kommunen redan är fas 3 fri. Vi har inga i kommunen som ingår i fas 3.
Christer Johansson (V) svarar att Vänsterpartiet ofta är lite före och hänvisar till då kommunen en kort tid efter KF:s avslag av Vänsterpartiets motion om att byta ut kommunens lampor, började göra just detta. Christer säger att regeringen nu beslutat att fas tre avvecklas. Vilket är bra för de Knivstabor som finns i den inhumana anställningsformen. Finns många tråkiga exempel inom fas tre verksamheten som nu Knivsta kommun slipper. Den anställningsformen är inte värdig Knivsta kommun. Christer yrkar på bifall till motionen.
KF beslutar att avslå motionen.
Detaljplan för Sorteringsverket.
Sara Antell MP, säger att turerna kring planen varit många och vägen krokig. MP anser att detta har varit mindre lyckat. Man har jobbat hårt med planen men hade vi tänkt till innan och haft rutiner för hanteringen hade vi haft ett ännu bättre resultat. MP efterfrågar bättre rutiner för hur vi jobbar med markanvisningsavtal.
Christer Johansson håller med Sara och MP. Redan i samrådsförfarandet skrev Vänsterpartiet att det fanns oklarheter. Christer tycker att allmänhetens medverkan i dialogen har minskat. Flera av synpunkterna som inkommit har lämnats utan bekräftelse till de invånare som engagerat sig. V tycker det är en farlig utveckling som hotar demokratin. Det är viktigt att politiken lyssnar på engagerade Knivstainvånare.
KF beslutar att anta detaljplanen.
Detaljplan Murteglet.
Bergström påtalar det att vi har en enorm bostadsbrist i Knivsta. Om vi ska vara personligen nöjda med alla detaljer i varje detaljplan kommer vi inte räcka till. Denna plan kommer också bidra till hyreslägenheter. Bergström tycker inte att man ska göra så stor sak över att det blir ”lite skuggigt”.
Sara Antell MP tycker att detaljplanen är på många sätt lovvärd. Det MP fortfarande tycker är oacceptabelt är att innergården blir skuggig och lekplatsen kommer ligga i skugga under större delen av året. Lekplatser torg och andra offentliga rum måste planeras så att det erbjuder sol! Tycker inte att solstudierna tagits på allvar. Sara hänvisar till en rekommendation från Boverket om vikten av att planera den offentliga miljön så att man garanterar minst fem soltimmar. Sara är också kritisk till samrådsförfarandet och tycker inte att kommunen följer vad som anges i PBL. Bergström hävdar att skugga kan vara bra för barn.
Christer (V) hänvisar till skriften om kulturmiljöer. I inledningstexten säger Ulla Larsson ”Ett snabbväxande samhälle som Knivsta förändras väldigt lätt i små steg, och rätt som det är upptäcker man att samhällets själ gått förlorad utan att man märkte när…”. Christer efterfrågar helhetsperspektiv och Vänsterpartiet är kritiskt till hur man i underlaget ignorerar den fördjupade översiktsplanen. Också kritisk till att man hänvisar till grönområden i närområdet som man vet planeras att bebyggas.
Christer önskar att man i högre grad tänker på att bygga utmanande och inspirerande miljöer för barn och föra en bättre dialog med civilsamhället. Han avslutar sitt anförande med ytterligare ett citat: ”Svar på yttranden är ett viktigt underlag till nämndens beslut. Att inte besvara dem antyder att kommunen inte är intresserad att ta del av kommuninvånarnas kunskaper och åsikter. Detta riskerar att minska förtroendet för kommunen, den demokratiska processen, och specifikt, den aktuella detaljplanen.” Tove Ericson (V) ersättare i Samhällsutvecklingsnämnden.
Centerpartiet tror att Sågenområdet kommer bli väldigt grönt men tanke på hur mycket träd som planteras. Britta Läst och Knu säger att de inte vill stoppa bygget men tycker att det känns illa att vi ska fatta beslut utifrån otillräckliga underlag.
KF beslutar att anta detaljplanen.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
Strategiskt markförvärv av Brunnby 3:1, 8:1, 9:1.
Vänsterpartiet yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag men vill skicka med att det ska handla om att värna Kölängen som frilufts- och naturområden, inte att bygga för många bostäder.
ERS 2016
Beredningens ordförande Bengt-Ivar Fransson informerar om att alla partier har varit med i beredningen. Syftet var att hitta en överenskommelse, detta har inte helt lyckats. Vi ville veta mer om hur mycket tid de olika uppdragen tar. Ambitionen är att stärka demokratin och det politiska ledarskapet.
Malin Tollbom säger att Vänsterpartiet begär återremiss i ärendet. Hon deltog i de första mötena med beredningen och yrkade då på att ersättningsnivåerna skulle sänkas med 10%. Innan det slutliga resultatet gick vidare skulle man räkna ut hur mycket det skulle kosta kommunen. Förslaget som nu ligger handlar om att öka kostnaderna med nästan en miljon.
Socialdemokraterna svarar att det handlar om 283 tkr de andra kostnaderna skulle vi ha ändå. Malin Tollbom tackar Anders Grönwall för klargörandet och förklarar att hon inte kan stå bakom beslutet i alla fall, eftersom det ligger alltför långt ifrån Vänsterpartiets hållning gällande politikers arvoden. Christer ställer sig bakom Malins ställningstagande. Med motiveringen att då politiken får pensionspengar på dryga 700 tusen per år anser vi att det är rimligt att sänka kostnaderna för politikens dagliga arvoden.
Anders Grönwall lämnar ett tilläggsyrkande om att nästa ERS beslutas i god tid innan nästa val. Alla partier stödjer Grönwalls tilläggsyrkande. Vänsterpartiet yrkar bifall till Grönwalls förslag. Samt yrkar på återremiss av ärendet för att sänka totalkostnaden för politiken.
Beslutet blir enligt det lagda förslaget.
Valberedningen
Jaya Montell (V) entledigas från uppdraget som ersättare i Kommunstyrelsen och Christer Johansson utses som hennes ersättare.
Vid tangentbordet
Jaya Montell