kommungruppen
Tove Ericson / foto Christer Johansson

Synpunkter på detaljplan ”Virkesladan, Gredelby 7:85”

Tove Ericson / foto Christer Johansson
Tove Ericson / foto Christer Johansson

Tove framför Vänsterpartiets synpunkter på förslaget till utbyggnad av den tomt på vilken Mojjen just nu, sept 2015, är placerad.

I stadsplanering, liksom inom mycket annat, är en helhetssyn viktig. Att kraftigt öka exploateringsgraden på en bit av en tidigare antagen detaljplan (DP 2004/20014-1) påverkar förstås också kringliggande gator, cykelbanor, grönytor etc, som kan förväntas få en högre utnyttjandegrad än planerat. De kan därför behöva dimensioneras om och byggas mer robusta, vilket ofta innebär en högre kostnad. Den utökade exploateringsgraden som föreslås i denna och andra detaljplaner medför att en ny trafikutredning för området mellan centrum och Gredelbyleden kan behövas, där man säkerställer att gång- och cykeltrafiken får tillräckligt utrymme. Särskilt viktigt är att barn på ett säkert sätt kan ta sig till den nya skolan, med beaktande av en troligen ökad cykelpendling mot stationen och internt genererad ökande biltrafik.

Högre exploateringsgrad och högre antal våningar påverkar också hur det offentliga rummet kring kvarteret uppfattas. Torg och gator, som med lägre hus omkring sig, uppfattas som breda och soliga, kan istället med höghus bli mörka och otrivsamma. Som kan ses på solstudierna blir både det stora torget och busshållplatserna på busstorget betydligt mer skuggiga än med lägre hus på platsen. Ett skuggigt torg är sällan en trevlig plats att vara på och riskerar att bli folktomt. Därmed blir det också mindre attraktivt som affärsläge och kan tyvärr komma att i huvudsak fungera som parkering. Det riskerar bli en dålig investering av våra gemensamma medel och en trist upplevelse av vårt utvidgade centrum. Eftersom det finns mycket liten tillgång till park i området behövs detta torg som en viktig plats för möten och rekreation – men det förutsätter tillräckligt med sol, inte minst eftermiddags- och kvällssol, då folk har tid och lust att träffas ute.

Det är tveksamt om förändringen av detaljplanen kan motiveras med uppfyllandet av visionen. Befolkningsökningen som beskrivs i visionen är inte nödvändigtvis dramatiskt större än den som ryms i gällande fördjupad översiktsplan. Den moderna småstaden beskrivs också i både den fördjupade översiktsplanen och gällande detaljplan med text och illustrationer. Här sägs bland annat att ”Hushöjden kan variera mellan två och tre våningar med undantag för bostadshusen närmast Gredelbyleden, som kan vara upp till fyra våningar, och kvarteret i sydväst, där bebyggelsen delvis kan vara fem våningar.” och ”Planområdets södra del blir en del av centrala Knivsta, och kan ses som en utvidgning av centrum. Karaktären är hämtad från den svenska småstaden. Här finns täta gator, torg, parkytor, gröna gårdar och tydligt skillnad mellan privata och offentliga rum.”

Att frångå den gällande fördjupade översiktsplanen och bebygga Knivstas centrala delar utan att följa en sammanhängande vision grundad på kunskap om viktiga förutsättningar riskerar att generera en ogenomtänkt stad. Det måste också vara tydligt för alla vilken denna vision är. En stadsplan har lång verkan och att noga tänka igenom före är nödvändigt om man vill göra goda investeringar som bidrar till ett attraktivt samhälle, med värden som medborgare uppskattar och förväntar sig.

Tove Ericson
ers. i samhällsutvecklingsnämnden

Kopiera länk