föreningen
Ulla och Jonas

Statsbudget med feministisk profil

Ulla och Christer
Ulla Andersson och Christer Johansson i mars 2014

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson presenterade den 22 september Vänsterpartiets påverkan på den nu av riksdagen antagna höstbudgeten.

Jonas inledde presentationen med att tacka alla Vänsterpartister för insatser som utförts för att hjälpa alla de flyktingar som kommit till Sverige från krig och hemska upplevelser. Den av regeringen, under veckan, presenterade budget innehåller mycket som kommit med tack vare påtryckning från Vänsterpartiet. Det kommer att komma en komplett sammanställning så småningom men här följer några satsningar som förbättrar villkoren för många kvinnor i Knivsta och i landet.

Mer medel till personal inom äldreomsorgen och ökade stöd till Kvinnojourer. Fri mammografi, avgiftsfria preventivmedel upp till 20 år och gratis på primärvården för alla över 85 år. För barnen blir det sommarlovsstöd, avgiftsfri medicin och glasögonbidrag samt lägre avgifter på kulturskolan och mer resurser till fritidshemmen.

Slutligen tar jag med det mycket viktiga stödet för att förbättra ungas psykiska hälsa samt fri tandvård upp till 23 år. Som en del av finansieringen införs höjd skatt för de som tjänar över 50 000 i månaden och statlig skatt börjar tas ut från inkomster på 35 000 per månad. Det är ett trendbrott i svensk politik, när det nu är männen som efter åtta år med ökade klyftor till kvinnorna nu kommer att betala tillbaka till välfärden och kvinnorna.

Jonas och Ulla avslutade med att det finns mer att göra och att detta får ses som en bra början.

Christer Johansson

Kopiera länk