insändare
Knivsta-Arena

Sporthall vid Hälsohuset kan stå klar 2017

Knivsta-Arena
Knivsta-Arena

Debattinlägg från Kvartetten (S, V, MP och K.NU) i Knivstabygden den 5 aug 2015

Den 7 juli var kommunstyrelsen i Knivsta inkallad till ett extra möte mitt i semestertid. Aldrig sedan Knivsta blev en egen kommun år 2003 har vi varit med om ett så meningslöst möte. Det enda beslutsärendet gällde att medvetet skjuta på både sporthall och isbana.

Att isbanan kommer att dröja ytterligare en vinter beror på att den flytt av en huvudvattenledning som hela bygget av Centrum för Idrott och Kultur kräver ännu inte påbörjats. Men beslutet att ännu en gång försena den sporthall som alla partier säger sig vilja ha är helt obegripligt och mycket negativt för alla föreningar som idag har svårt att få tider för sina ungdomar. Den moderatstyrda alliansen motiverar sitt beslut med att det i budgeten 2016 och i planeringsramarna för åren 2017-2019 saknas pengar för drift av sporthallen.

Men sporthallen skulle ju utan ytterligare försening ändå inte varit klar förrän i januari 2017. Inga driftskostnader skulle därför falla ut förrän år 2017. Någon fastställd budget för det året finns ännu inte.

Det stämmer att det troligen behövs något mer pengar för 2017 än de som finns planeringsramen för 2017. Men det är inte ett större problem än att socialnämnden i årets budget fick ett tillskott i maj 2015 på den i november 2014 beslutade budgeten för 2015.

En planeringsram är inte styrande på samma sätt som en antagen budget. I varje budgetarbete görs många justeringar från planeringsram till den budget som fastställs av kommunfullmäktige. Eftersom det råder en stor politisk enighet om att sporthallen ska byggas borde det inte vara något problem att som Kvartetten föreslog ta hänsyn till detta i det budgetarbetet 2017 som börjar i slutet av 2015.

Men Knivstas alliansminoritet, som styr vår kommun med 15 av 31 mandat, räcker inte ut handen till breda lösningar som gynnar Knivstas invånare. Istället agerar den i missnöje över en förlorad budgetvotering på ett sätt som är svårt att förstå för de flesta invånare.

Vi är fortfarande villiga att ändra det olyckliga beslut som togs i den 7 juli så att sporthallen står klar i början av 2017.

Claes Litsner, kommunalråd S
Lennart Lundberg, gruppledare KN.NU
Kerstin Umegård, gruppledare MP
Christer Johansson, gruppledare V

Kopiera länk