kommungruppen

Solidarisk budget för Knivstas unga

Tjejjour
Tjejjour

Vi i Vänsterpartiet kan stolt konstatera att vi nu varit med och fått gehör för många av våra vallöften då Kvartettens budget antogs av en majoritet av kommunfullmäktige. En solidarisk budget som kommer att göra skillnad för många av Knivstas invånare. 

I dag är den psykiska ohälsan en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivningar från såväl arbete som skolor. Störst är problemen för unga tjejer. I valrörelsen lovade vi följande: ”Vänsterpartiets löfte till Knivstas tjejer är att vi kommer att värdera hälsa och välmående före meritpoäng.” Att få tillgång till råd och stöd för att snabbt komma tillbaka till arbete och skola har för Vänsterpartiet under en lång tid varit en högt prioriterad fråga. Därför är vi extra glada att vi tillsammans med partierna i Kvartetten kan satsa 5 miljoner på en öppen socialtjänst. På så sätt kan invånarna få den hjälp de behöver i tid vilket minskar behovet av större insatser senare. I vår gemensamma budget finns medel till en öppnare och förebyggande socialtjänst och möjlighet att stödja Uppsala tjejjour dit Knivstas unga tjejer, vid behov, kan vända sig.

Ungdomarna i Alsike har vi lovat mer fritidsverksamhet inför valet 2014. I det beslutade förslaget finns medel till start av en fritidsgård i Alsike, i dialog med ungdomarna. Det finns också resurser till att skapa 120 sommarjobb 2016, mot nuvarande knappa 60. Vi kommer att utveckla kollektivtrafiken genom att inleda ett försök med tätortstaxa i hela kommunen för alla åldrar. Genom att öka förskolans budget med ett extra anslag och ta bort vårdnadsbidraget har vi råd att både minska barngrupperna i förskolan och behålla Fröhusets öppna förskoleverksamhet.

Delvis tack vare den motion om kartläggning av ekosystemtjänster som Vänsterpartiet fått gehör för pågår just nu ett arbete i kommunen med att ta fram en Grönstrukturplan. För Knivstas framtida utveckling är det av stor vikt att vänta in den planen och lyssna på kunniga invånare innan vi fattar beslut om byggande i, speciellt, gröna områden i tätorten. Vi kan med vår budget ta det betydligt lugnare och därmed ta fram mer kvalificerade detaljplaner då vi inte är tvingade att skynda på för att finansiera vår budget. Slutligen kan vi nämna att det i den nu antagna budgeten för 2016 finns 20 miljoner mer till barn, unga och äldre än om Alliansens budget gått igenom.

Christer Johansson
gruppledare

Kopiera länk