insändare
Tallbacken

Vill satsa på de unga

Tallbacken
Tallbacken / från Knivstabostäders webbplats

Debattinlägg i Knivstabygden den 10 juni 2015

Med Kvartettens förslag till budget för Knivsta kommun kan socialnämndens budget återställas och satsningar på förebyggande arbete bland både unga och andra grupper göras.

Kvartetten (S, KNU, MP och V)har visionerna för ett grönskande, solidariskt och tryggt Knivsta. Vi har idéerna för ett långsiktigt hållbart samhälle där kvalitet är en vacker park, en cykelled genom ett naturskönt område, en värdig ålderdom, ett rikt fritidsutbud, eller ett barn som blir sett i skolan.

I vårt förslag till budget vill vi förbättra arbetsvillkoren på kort men framför allt på lång sikt. Socialtjänsten ska kunna fokusera på det förebyggande arbetet och inom äldreomsorgen ska förutsättningar ges för att ge våra äldre en värdig ålderdom. Vi fortsätter minskningen av barngrupper i förskolan och ökar antalet lärare och andra vuxna i skolan. Självklart vill vi behålla Fröhuset och den öppna förskolans verksamhet.

Vi i Kvartetten vill att Knivsta tar ett större ansvar för sin unga befolkning. Därför har vi avsatt medel till 120 sommarjobb nästa år vilket är en dubbelt så mycket som i år, och en viktig väg in i yrkeslivet. Vi kommer även att stödja Uppsala tjejjour, dit Knivstas tjejer kan söka sig.

Som ett första steg mot en än mer attraktiv kollektivtrafik föreslår vi en ny tätortstaxa i hela kommunen. Om fler tar bussen, går eller cyklar behöver vi inte anlägga lika många P-platser utan kan satsa på centrala bostäder och parker i stället. Vi vill att Knivsta ska utvecklas för att möta behovet av ett pendlarvänligt boende i vår region.

Knivstas utveckling och fysiska planering ska inte styras av behovet av stora vinster från försäljning av mark för att balansera budget. Det är ett kortsiktigt och oansvarigt sätt att finansiera kommunal verksamhet och hör inte hemma i en kommun som säger sig sträva mot ökad hållbarhet. Kvartetten gör bedömningen att Knivstaborna är beredda att betala, 20 öre i skattehöjning, för att kunna hålla en hög kvalitet inom vård, skola och omsorg och samtidigt utveckla Knivsta varsamt med hänsyn till människorna som bor här och vår fanatiska natur och kulturmiljö.

För Kvartetten

Claes Litsner (S), Lennart Lundberg (K.NU), Kerstin Umegård (MP) och Christer Johansson (V)

Kopiera länk