distriktet

Flest valde Vänsterpartiets förstamaj-tåg 2015

Jonas och Miranda på 1 maj i Uppsala
Jonas och Miranda på 1 maj i Uppsala

I  ihållande regn tågade 1 200 Vänstersympatisörer, varav rekordmånga Knivstabor, från Vaksala torg till Slottsbacken, där det hölls ett bejublat förstamajtal av partiledare Jonas Sjöstedt. Härlig känsla med så många personer samlade i Vänsterpartiet Uppsalas tåg på första maj, tycker distriktets ombudsman Jonas Karlsson. Tillsammans hade Vänsterpartiets tåg fler deltagare än de övriga demonstrationerna tillsammans. Jonas Sjöstedt talade om behovet av trygga jobb, stärkt rätt till heltid och förbud för inhyrning för att tillgodose permanenta jobb. Tillsammans är vi starka, kampen fortsätter!

Miranda Cox  från VSF, Vänsterns studentförbund talade om behovet av ett fritt Universitet och allas rätt till studier. Uppsalas kommunalråd Ilona Zatmari Walldau, pratade om de privata verksamheter som kommunen nu håller på att ta tillbaka och Felix från UV, Ung Vänster beskrev hur tufft det var att vara ung efter åtta år med Reinfeldt och Borgs politik.

Åhörare i Slottsbacken
Åhörare i Slottsbacken

Ungas villkor på arbetsmarknaden var något vi kunde höra även i Jonas Sjöstedts tal. Alla former av otrygga anställningar behöver bytas till fast anställning med kollektivavtal. Då det är mest kvinnor som jobbar ofrivillig deltid vore det en feministisk åtgärd att erbjuda alla rätt till heltid, som på sikt ska kortas. ”Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Antingen låter vi girigheten och marknaden styra, eller så hjälper vi varandra och bygger något tillsammans…. Vi ska driva på för fler samhällsnyttiga investeringar. Vi vill få fart på bostadsbyggandet och bygga ut kollektivtrafiken. I den senaste budgeten har vi kommit en bit på vägen. Tack vare Vänsterpartiet är ensamstående mammor och fattiga pensionärer vinnare i statsbudgeten. Men det finns mycket mer att göra, vi har bara börjat.”

Under hela dagen pågick en insamling till återuppbyggnaden av Cobane i Syrien. Mötet hade även kulturellt bidrag i form av kören Röda Lågan.

 

Kopiera länk