föreningen
styrelsen 2 2015

Ny styrelse valdes på feministiskt årsmöte

Nooshi Dadgostar
Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar, riksdagledamot för Vänsterpartiet, inledde Vänsterpartiet Knivstas årsmöte med att berätta om LO:s jämställdhetsbarometer. Där finns att läsa att kvinnor på den svenska arbetsmarknaden står för en majoritet av sjukskrivningarna, har oftare deltid och lägre löner.

Under de senaste åren har arbetsmiljöinspektionerna minskat, precis som lönekartläggningarna medan de otrygga anställningarna ökat. Alla dessa faktorer har drabbat kvinnor mest, med ökade arbetsskador, sjukskrivningar och lägre löneutveckling. Samtidigt som det är kvinnor som tar det största ansvaret för hem och barn.

Vänsterpartiets förslag om delad föräldraförsäkring är radikal och årsmötet hade, med Nooshi, en längre diskussion om för- och nackdelar på kort och lång sikt. Vi diskuterade även LO:s förslag att lagstadga om rätt till heltid om inte arbetsmarknadens parter kan höja kvinnors löner och förbättra villkoren på arbetsplatserna.

Mötet fick även höra vad Vänsterpartiet kommer att driva för frågor i vårbudgeten och flera kommer medverka till förbättringar för Knivstas kvinnor. Några exempel var ökade resurser till:
• äldreomsorgen
• förlossningsvården
• underhållsstödet
• tjej- och kvinnojourer, samt
• sänkt skatt för fattigaste pensionärerna

Efter Nooshis inspirerande anförande startade årsmötesförhandlingarna som flöt på utan stridigheter. Det var mycket positivt att sammanfatta 2014 med framgångar i alla fyra valen och bäst var 47 procent fler röster i kommunvalet, vilket gav ett extra mandat. Antalet medlemmar ökade för femte året i följd och 2014 fick föreningen 33 procent fler medlemmar.

I full enighet valde mötet sedan en ny styrelse med endast ett nyval. Till ordförande omvaldes Christer Johansson medan övriga ledamöter i styrelsen blev Jaya Montell, Maria Fornemo, Petra Jansson (nyvald) och Tommy Ljungström. Ersättare i styrelsen blev Charlotte Judkins och Fredrik Rosenbecker medan slutligen Malin Tollbom valdes till revisor och Ulla Berglund till valberedning.

Slutligen antogs Verksamhetsplan och budget för 2015 med fortsatta satsning på Knivstas kvinnor, för en bättre arbetsmarknad och en bättre välfärd.

 

Christer Johansson
stolt ordförande

Kopiera länk