föreningen
panelen på hyresdebatt

Knivstabostäder är inte till salu

Inte till salu
Inte till salu

Tisdagen den 2 september var Knivstas partier inbjudna till debatt om bostadspolitik med fokus på hyresrätter.

Moderaterna nämnde att de var beredda att sälja ut bolaget om ”priset blev det rätta”. För Vänsterpartiet är det ett helt omöjligt förslag, för oss är Knivstabostäder inte till salu.

Här följer inledningen av Vänsterpartiets debattör Fredrik Rosenbecker:

Bostaden är en mänsklig rättighet, inskriven i artikel 25 i FN’s deklaration. Vi i Vänsterpartiet Knivsta menar att denna rättighet måste åtföljas av den praktiska möjligheten. Och då tänker vi på alla dem som inte kommer från en privilegierad bakgrund med föräldrar som kan hjälpa till, alla dem som har tillfälliga anställningar, sms-jobb eller deltider och inte kan få banklån till att köpa sin bostad, och än mindre har de nödvändiga pengarna på fickan.

Att bostadsbyggandet måste öka i Sverige är tydligt, och framförallt behöver det byggas fler billiga och klimatsmarta hyresrätter med en god och värdig standard, samtidigt som det befintliga beståndet måste rustas upp. Det är en stor utmaning och Knivsta kommun är tyvärr en del av problemet, snarare än en del av lösningen. Andelen hyresrätter i Knivsta är mycket låg. Det gäller om man jämför fördelningen mellan olika boendeformer, det gäller om man tittar på Knivstabostäders antal lägenheter per tusen invånare. Det gäller om man tittar på bostadsköns längd. Kön till Knivstabostäder är idag 6 år.

Vänsterpartiet i Knivsta vill ge Knivstabostäder i uppdrag att bygga bort bostadskön. Vi vill inte detaljstyra antalet hyresrätter, utan uppdraget måste vara att tillgodose människors behov. Vi vill rusta upp det befintliga beståndet, men inte utan att de boende har makt över vilka renoveringar de vill ha gjorda. Vi vill inte se lyxrenoveringar för dem som har råd, utan en god standard som alla kan ta del av.

Medinflytande är en viktig princip som måste genomsyra det demokratiska samhället på alla dess områden – inte minst på bostadsområdet. Därför är vi också positiva till byggemenskaper, där demokratiska sammanslutningar av människor är sina egna byggherrar.

För oss är bostadspolitiken en grundläggande del av den generella välfärdspolitiken. Knivstabostäder är Inte till salu

Kopiera länk