insändare
Sören Bergqvist

Mer vård behövs

Jeannette Escanilla
Jeannette Escanilla

Debattinlägg som publicerades den 10 september 2014, i Knivstabygden.

De senaste åtta åren av borgerlig majoritet i landsting och riksdag har inneburit privatiseringar och utförsäljningar av gemensamma tillgångar. Av rent ideologiska skäl har sex av länets vårdcentraler sålts ut till privata intressen och en lång rad av specialistområden har öppnats upp för hugade spekulanter. Privata vårdcentraler har inte alltid hamnat där vårdbehoven är störst utan där befolkningen är relativt friska och sällan behöver uppsöka sjukvården. Många miljoner av vårdpengarna har gått till att förbättra tillgängligheten för de sällan-sjuka medan de med kroniska sjukdomar inte fått motsvarande resurstillskott. Tillgängligheten har inte blivit bättre med alla nya privata inslag. Tvärtom har landstingets egna vårdcentraler under lång tid haft bättre tillgänglighet än de privata. Vänsterpartiet är det enda partiet i landstinget som sagt nej till alla utförsäljningar och privatiseringar.

I Knivsta finns nu två vårdcentraler mot tidigare en; en offentlig och en privat. Då är det lätt att tro att också resurserna har ökat men så är inte fallet. Det är i stort samma kaka som tidigare, men som nu ska fördelas på två aktörer. Läkartillgången har blivit något bättre men samtidigt har befolkningen också ökat och därmed behovet av mer vårdresurser. Landstingets vårdcentral planerar för en flytt till centrala Knivsta och det finns planer på att etablera en filial i Alsike.

Vänsterpartiet vill ge primärvården ett utökat uppdrag att arbeta mer hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande med erbjudande om ett ingående hälsosamtal vid 40, 50 och 60 år. Vidare ska barnens hälsa uppmärksammas via föräldrarna i kontakten med mödravården, barnhälsovården och skolgången. En metod och handlingsplan för detta ska tas fram omgående. Barn och ungdomar upp till 18 år ska befrias från patientavgifter, åldern för avgiftsfri tandvård successivt höjas och glasögonbidrag t o m grundskolan.

Jeannette Escanilla, Uppsala
Sören Bergqvist, Uppsala
Tommy Ljungström, Knivsta
Tove Ericson, Knivsta

Landstingskandidater (V) mellersta listan

Kopiera länk