insändare
Jeannette Escanilla

Bättre kvinnovillkor med V

Emma Wallrup
Emma Wallrup

Debattinlägg i UNT den 9 augusti 2014

Samma dag besöker riksdagskandidaterna Emma Wallrup och Jeanette Escanilla Knivsta för att möta Knivstaborna på torgmöte. Mötet sker utanför ICA Nära mellan 11.00 – 13.00.

DEBATT
I de kommuner där Vänsterpartiet är med och styr är villkoren bättre för kvinnor. Det skriver Emma Wallrup (bilden), Jeannette Escanilla och Christer Johansson.

Ännu en sommar närmar sig slutet. Många elever återvänder till skolan och gläds åt att få träffa sina klasskamrater igen. Minnen av spännande äventyr och resor delas och skratten är många. Tufft är det dock för de barn som aldrig lämnade hemmet utan kanske får hitta på en berättelse om en resa, att lämna in till läraren när det är dags för uppsatsskrivning om sommaren.

Semestrarna börjar också ta slut, för de som har ett jobb. Tyvärr är det väldigt många som inte har något jobb att gå tillbaka till. I dag är 90 000 fler arbetslösa än när regeringen Reinfeldt tillträdde.

Många av dessa tvingas utstå den förnedring som idag råder för landets arbetssökande. Extra jobbigt är det att tvingas se effekterna av den rekordhöga ungdomsarbetslösheten.

Vänsterpartiet har länge oroat sig över barnfattigdom, arbetslöshet och de ökade klyftorna mellan de som har och de som inte har. I dag är inkomstklyftorna i Sverige i nivå med 1920-talet om man jämför den rikaste procenten med resten av befolkningen. Oftast är det kvinnor som tappar i förhållande till männen och Knivstas kvinnor har drygt 100 000 kr lägre årsinkomst än männen. Ojämlikheten påverkar många kvinnor genom hela livet och det börjar redan i skolan, fortsätter genom arbetslivet och slutar med en lägre pension.

Kvinnor ska ha samma möjligheter som män till arbete. Vi har flera förslag för att göra det möjligt. De tre viktigaste är satsningar på äldreomsorgen, satsningar på barnomsorgen och en jämställd föräldraförsäkring. Det ska inte vara en ekonomisk förlust att vara kvinna.

Vänsterpartiet i Knivsta har politiken för mindre barngrupper i förskolan, ökat stöd till tjej- och kvinnojourer, fri kollektivtrafik för barn och unga, fler vuxna i en skola med mindre klasser, ett utbyggt kultur- och fridsutbud samt en verklig valfrihet i äldreomsorgen, som utgår från vårdens innehåll. Med ökade ekonomiska marginaler kommer kvalitén att höjas för alla Genom införande av tryggare och bättre arbetsvillkor för alla de, mestadels kvinnor, som håller vår välfärd fungerande kommer alla att bli vinnare.

Vi kommer att arbeta för en solidariskt finansierad och jämlik välfärd med en skola och äldreomsorg utan privata vinster. Framtidens skola och äldreomsorg är inte till salu, våra elever och äldre är inte till salu.

Om kvinnor förvärvsarbetade i samma utsträckning som män skulle sysselsättningen bland kvinnor öka med 250 000 heltidstjänster. Det skulle naturligtvis ha stor betydelse för samhällsekonomin och stärka de offentliga finanserna med omkring 15 miljarder kronor.

I Vänsterpartiets feministiska vårbudgetmotion föreslog vi en stor satsning på mer personal och utbildning inom äldreomsorgen. Totalt föreslår vi fyra miljarder kronor till äldreomsorgen redan 2015.

Vänsterpartiet vill också att en jämställdhetskommission ska tillsättas. Syftet är att öka kvinnors sysselsättningsgrad och ge kvinnor samma tillträde till arbetsmarknaden som män.

I de kommuner där Vänsterpartiet är med och styr är villkoren bättre för kvinnor. Malmö har infört rätt till heltid och i Göteborg genomförs försök med sex timmars arbetsdag.

Vänsterpartiet har politiken för ett jämställt och jämlikt samhälle och det lockar kvinnor till partiet. Därför är det inte konstigt att på såväl Knivstas kommunlista som länets riksdagslista finns det en majoritet av kvinnor.

Med en stärkt vänster i kommuner och i riksdagen är det slut med knäckebröd och vatten till frukost, elever får sin rätt till undervisning istället för att vara en vara på en marknad och anställningsvillkoren för välfärdens alla kvinnor kommer att förbättras, med rätt till heltid och utan delade turer.

Emma Wallrup, Uppsala, riksdagskandidat nr 1
Jeannette Escanilla, Uppsala, riksdagskandidat nr 2
Christer Johansson, Knivsta, riksdagskandidat nr 3

Kopiera länk