artikel
varför socialism Albert E

Albert Einstein: Why Socialism?

Albert Einstein
Albert Einstein

Albert Einstein var en visionär tänkare inom teoretisk fysik. Mindre välkänt är kanske att han också hade visionära tankar om människan och samhället, och var djupt engagerad i frågor om social rättvisa och fred.

Han erkände sig tidigt till den demokratiska socialismen och fäste särskild vikt vid behovet av ett utbildningssystem inriktat på sociala mål. En idag minst lika aktuell fråga, då utbildning allt mer kommit att handla om anställningsbarhet och allt mindre om bildningens betydelse för människovärdet självt.

I år är det 65 år sedan Einstein publicerade sin artikel ”Why Socialism?”

Vi uppmärksammar detta genom att länka till texten, publicerad på nätet av samma amerikanska magasin som publicerade den i maj 1949. Det är tydligt att Albert Einstein drömde om ett samhälle som sätter människans behov framför vinstintresset, där demokratin inte är till salu utan är vars och ens jämlika egendom, och där utbildningen har som främsta mål att främja människovärdet. Vi delar den drömmen och visionen med honom.

I Knivsta betyder den visionen att våra äldres fria val går före vinstintresset. Det kan vara en promenad och ett samtal med en medmänniska i hemtjänsten, eller en kaffestund på balkongen. Det är en vision som betyder att den som arbetar har friheten och rätten till inflytande över sitt arbete. Eller unga samhällsmedborgare som har större eget inflytande över sitt samhälle. Det kan vara bussar som är lika fria att åka på, som trottoarerna att gå på. Eller stadsplanering som tar hänsyn till människans behov som social varelse. Det är visionen om ett i grunden annat samhälle, som också avspeglas i nuet.

https://monthlyreview.org/2009/05/01/why-socialism

 

Fredrik Rosenbecker (V)

Kopiera länk