kommungruppen
Malin Tollbom / foto Jeannette Escanilla

Sammanfattning av kommunfullmäktige 13 feb 2014

Malin Tollbom / foto Jeannette Escanilla
Malin Tollbom

Här kommer en sammanfattning av lite av det som hände på kommunfullmäktige den 13 feb 2014.Klas Bergström gjorde sitt första framträdande som Kommunalråd under kvällen. Han tog upp branden i kommunhuset som tvingat biblioteket att stänga helt och delvis under ett par veckor. Han berättade även om ett förslag på ett 12-våningshus på platsen där korvmojen står idag.

Väsby Sjöstad

Kvällens möte fortsatte med en presentation av Väsby sjöstad. Här togs hållbarhetsprogrammet upp: Social, ekonomisk, ekologisk och fysisk hållbarhet. I Knivsta kan man ibland uppleva att den sociala och ekologiska hållbarheten har fått stå tillbaks något. Sjöstaden ska ge bostad till 3000 personer och bestå av hus med 2-6 våningar vilket gör att ett eventuellt 12 våningshus i centrala Knivsta känns som storhetsvansinne. En mycket intressant detalj var att en god medborgardialog, rekommenderades starta redan innan planeringen av stora byggen. I Knivsta kommer tyvärr medborgardialogen, allt för ofta, i efterhand.

Medborgarnas frågestund ställdes in med kort varsel.

Frågor om dialog och isbana

Vänsterpartiet ställde två frågor under kvällen. Den första frågan rörde barnen på Gredelbyskolan och den i princip obefintliga dialogen med berörda och information till desamma som föregått beslutet att istället för att börja på Högåsskolan nästa år, ska barnen flytta till Thunmanskolan. Svaret från Göran Nilsson blev att rektor på Gredelbyskolan tagit på sig ansvaret för den bristande dialogen. Vilket stöd rektor fått i processen framgick inte.

Den andra frågan rörde den konstfrusna isytan som länge utlovats. Svaret på frågan om en isyta kommer stå klar till nästa vinter, fick ett svävande svar av Klas Bergström som betonade vikten av att demokratiska processer måste få ta sin tid. Knivstas isintresserade får nog ställa sitt hopp till en kallare vinter nästa år.

Högåsskolan och centrala parker

Vad gäller Sågenområdet, visar det sig att många grönytor offras eller byggs in mellan bostadshus. Vänsterpartiet är mycket besvikna över detta, inte minst för bristen på lekplatser, men stöder ändå planen för att inte försena Högåsskolan ytterligare.

Bredbandspolicy

En bredbandspolicy fastslogs under kvällen. Vänsterpartiet ville gärna få in att de som önskar bygga ut bredbanden i tätbebyggda lukrativa områden även tvingas bidra till utbyggnaden i mer glesbefolkade områden, där de boende svårligen skulle ha råd att betala hela kostnaden själva.

Avslag på förslag till invandringsstopp

Förslaget från Sverigedemokraterna om invandringsstopp avslogs av samtliga i kommunfullmäktige förutom Sverigedemokraternas representant. En motion full av felaktigheter och skrämmande människosyn. I Knivsta tar vi emot skamligt få invandrare och flyktingar, i jämförelse med såväl många andra kommuner som andra länder. Sedan kan mycket mer göra i integrationshänseende, vilket skulle kunna ge färre motsättningar mellan nyanlända och infödda.

Bifall till kartläggning av ekosystemtjänster

Vänsterpartiet lade i juni förra året en motion om ekosystemtjänster som bifölls under kvällens kommunfullmäktige. En liten seger för vänsterpartiet, men en jätteseger för miljön och framtida generationer!

För vänsterpartiet
Malin Tollbom

Kopiera länk