föreningen
Christer Johansson / foto Robert Johansson

Vänsterpartiets arbetslinje – alla är värda en bra arbetssituation, inte minst barnen.

Debattinlägg i Knivstabygden den 27 november 2013

Christer Johansson
Christer Johansson / foto Robert Johansson

Det är dags att satsa på en god arbetsmiljö för våra barn och alla som arbetar med dem. Personaltätheten är låg och gruppstorlekarna stora på många av Knivstas förskolor, skolor och fritidshem. Knivsta kommun har den näst sämsta personaltätheten i skolan och bland de största barngrupperna i landet inom förskolan. Självklart skapar denna situation stress och otrygghet bland barnen, men även personalen får en stor arbetsbelastning. En undersökning visar att om klasstorleken ökar från 22 till 26 barn (undersökningen gjordes på mellanstadiet), måste läraren arbeta 3 timmar administrativ tid mer varje vecka, tid som istället skulle kunna gå till barnen. Viktig tid med tanke på att svenska elevers resultat i PISA-undersökningar sviktar allt mer.

Resultaten i Knivstas skolor är goda, i jämförelse med andra skolor i ett land där skolan är i fritt fall. Vi lutar oss inte tillbaka, nöjda med att sitta i masten på ett sjunkande skepp. Vi vill mer. Vi vill se en skola driven av det höga målet att göra eleverna till fria, självständiga individer och medborgare, skolade i konsten att inhämta information och väga den kritiskt i förhållande till dess kontext. Det målet uppnås inte genom tidigare betyg och fler tester, ämnade att sortera ut och poängsätta enkelt mätbara kunskaper.

Vänsterpartiet Knivsta vill

  • Ge varje barn möjlighet att utvecklas genom rimliga barngruppsstorlekar inom barnomsorg och skola.
  • Återställa ansvaret för skolorna till staten för en likvärdig skola med rättvisa villkor i landet.
  • Stoppa vinstdrivande friskolor från att utarma barns rätt till en likvärdig utbildning.

Det är dags att ta barnen på allvar. Om vi inte satsar på barnen nu, kommer vi att få betala mångfalt i framtiden. Vi får bara en chans att göra rätt.

Christer Johansson (V)  gruppledare
Malin Tollbom (V)  ersättare i KF
Fredrik Rosenbecker (V)  nybliven medlem

Kopiera länk