kommungruppen
Malin Tollbom / foto Jeannette Escanilla

Rapport från KF den 26 september 2013

Malin Tollbom / foto Jeannette Escanilla
Malin Tollbom

Innan det egentliga mötet presenterades kulturmiljöprogrammets sammanfattning av Knivstas kulturmiljöer och vilka karaktäristika som finns hos de bostäder som ligger i Knivsta tätorts olika delar. Detta är en mycket trevlig och läsvärd historisk sammanställning för alla som bor i Knivsta, men huvudsyftet är att denna ska ligga till grund för bygglovsansökningar och utveckling av tätorten.

Annegret Stackenström berättade vad som hänt på vattenreningsfronten. Äntligen är vattenkvaliten nere på godkända nivåer sedan augusti i år. Lösningen har varit några små kulor som suger åt sig skadliga ämnen.

Vänsterpartiet ställde en fråga om parkeringsplatser för EU-mopeder. Innan frågan hunnit komma upp hade sådana parkeringar anlagts på två ställen i centrala Knivsta. Eftersom några tillkommit efter vår fråga inkommit, kan det kanske ha satt lite fart på processen? Oavsett vilket, är vi glada att det finns platser för mopedburna ungdomar att ställa sina mopeder utan att riskera böter.

Ett medborgarförslag om Fairtrade City- diplomering mottogs väl och äntligen börjar det hända något med den motion som vi lämnade in i jan 2010. Så vi är nöjda och glada över att det KF svarade oss i våras nu åter förs fram till kommunstyrelsen att utreda om detta kan genomföras inom given budget för 2014. Fairtrade är viktigt för jämställdheten i världen och för att arbetssituationen för arbetare i utvecklingsländer ska bli mer uthärdlig.

Kvällen fortsatte att gå Vänsterpartiets väg. Vår motion om att göra en barnkonsekvensanalys i alla fattade beslut bifölls slutgiltigt. En seger för alla Knivstas barn och unga som inte kan påverka de beslut som fattas, genom valsedeln.

En av de få saker som gick emot oss denna kväll var vår och Knivsta.nu:s motion om kommunägda kor som avslogs. Vi anser fortfarande att det är viktigt med närproducerat kött där vi vet både hur djuren haft det längs vägen och hur djuren blivit utfodrade. Dessutom hålls våra igenväxta ängar öppna genom betande djur.

Ny detaljplan för Sågenområdet antogs. Vänsterpartiet hade två invändningar, det ena brist på säkra lekplatser (området kring ån kan inte anses vara helt riskfritt), det andra att 6-våningshus ska byggas. Vår vision av det framtida Knivsta är inte att mötas av en fond av höga skyskrapor som många förorter till Stockholm, utan att bevara Knivsta som småstad. Dessutom fanns inte 6-våningshus med på den ursprungliga detaljplanen.

 

För Vänsterpartiet:

Malin Tollbom

Kopiera länk