Sammanfattning av Kommunfullmäktige den 14 feb

Knivsta kommun fyller tio år och 7/9 kommer en föreningsdag att hållas. Det kommer att ske i och omkring kommunhuset och allmänheten kommer att bjudas på tårta och kaffe. Även en personalfest kommer att hållas för personalen i kommunen. Eftersom det till viss del har varit tradition att skära ner på personalfester för de kommunanställda, framför allt inom vård och omsorgssektorn, måste väl detta ses som positivt. Kanske kan vi hoppas på en ny personalfest om ytterligare tio år.

Malin Tollbom
Malin Tollbom/foto Jeanette Escanilla

Polisanmälan
Göran Nilsson tog upp ett problem som dykt upp i Knivsta, slambilar som setts flera gånger i kommunen och som har kört till en pumpstation vid järnvägen. Vårt reningsverk har högre värden än beräknat, dessa har stigit den senaste tiden och tydligen har lakvatten/regnvatten och liknande från Märsta transporterats till Knivsta. Detta miljöbrott är polisanmält och eventuellt är någon anställd av Roslagsvatten inblandad.

Kritik från revisionen
Revisorerna berättade om sin granskning. De har upplevt ett problem att se huruvida ett fattat beslut i kommunfullmäktige verkligen genomförs. Detsamma gäller nog för alla i Knivsta kommun vad gäller vissa beslut, som minskade barngrupper i förskolan och av Allaktivitetshuset har vi inte kunnat se mycket än. Även informationsflödet från nämnderna till alla i kommunfullmäktige fick kritik. Det känns skönt att det är fler än Vänsterpartiet som reagerar över att det inte finns någon fungerande kanal för att få inblick i viktiga frågor. Tidsplanen för nämndernas delårsbokslut 2013 fick också hård kritik, då de vid flera tillfällen inte kommer att hinna fram i tid för när de ska behandlas i kommunstyrelsen.

Parkeringsavgifter och negativa KD
Hårdast debatterade frågan var under kvällen parkeringsavgifterna vid pendlarparkeringarna. Såväl allmänheten som fullmäktigedeltagare (läs KD) vaknade till ordentligt. En svår fråga visserligen, men kanske inte livsavgörande. Personligen hade jag gärna sett att det var fri parkering, men inser att det är dyrt att anlägga P-platser och ur miljöhänseende kanske detta kan leda till att fler promenerar eller tar bussen till tåget. Helst hade vi i V sett fria bussresor för alla kommuninnevånare införda först, med ett utökat busslinjenät.

KD:s Björk var för övrigt på alerten. Förutom P-avgiftsfrågan, ville han även stoppa miljökrav på nybyggda bostäder och ville inte heller att kommunen ska satsa i ungdomsprojekt utan det var exempelvis kyrkan mer lämpad att göra. Tidigare viktiga frågor för KD har ju också varit att stoppa Allaktivitetshuset och liknande bakåtsträvande tankar. Visserligen sätter KD en ära i att bevara det gamla, men detta börjar bli löjligt.

Medborgarförslag
En för vänstern viktig fråga, ungdomars fritidsverksamhet, fick också en del talare. Alla verkar rörande överens om att det behövs fritidssysselsättning för unga, men där majoriteten helst inte vill att detta ska kosta någonting för kommunen, vill vi i V att kommunen ska delta och satsa resurser. Annars finns det en risk för kommunen att kostnaden kan bli mycket högre, då vettig sysselsättning för unga verkar preventivt i frågor som ungdomsbrottslighet, alkoholkonsumtion och dåligt psykiskt välmående. En långsiktig fritidspolitisk plan behövs för Knivstas unga.

Goda nyheter från kvällens möte: Såväl hjärtstartare på två ställen till i Knivsta, som priser inom musik, litteratur, konst och idrott införs efter medborgarförslag. En cykelpumpstation i Alsike centrum verkar också vara på gång så småningom. Största problemet verkar där vara att lokalisera var Alsike centrum ligger.

Mindre positivt är däremot att VA-taxan höjs och att kommunhuset behöver mer pengar än tidigare beslutat.

Noterat av

Malin Tollbom

Kopiera länk