kommungruppen

Gör Knivsta kommun till ett föredöme på arbetsmarknaden – avskaffa de osäkra anställningarna

Motion inlämnad till KF den 22 mars 2012

Christer Johansson / foto Robert Johansson

Antalet visstidsanställda personer på den svenska arbetsmarknaden har mer än fördubblats sedan i mitten på 1990-talet. Detta gäller även inom den offentliga sektorn. Inom t.ex. Kommunals organisationsområde har ca 140 000 personer idag någon form av visstidsanställning, vilket motsvarar 28% procent av alla anställda. Knivsta Kommun har en ökande del visstidsanställda. Det blir allt vanligare med korta visstidsanställningar där man arbetar ”på timmar” vilket är den absolut osäkraste anställningsformen på arbetsmarknaden.

En stor andel visstidsanställningar på en arbetsplats innebär att man riskerar en sämre kvalitet då personalen inte kommer in i verksamheten, erbjuds mindre möjligheter till fortbildning och så vidare. För den anställde medför också visstidsanställningar stora svårigheter att planera sitt liv på längre sikt.

Att minska andelen visstidsanställningar till förmån för tillsvidareanställningar kan vid sidan om förbättrad kvalitet innebära en ökad effektivitet med skattebetalarnas pengar. När till exempel Nynäshamns kommun 2006 tog tag i bemanningsfrågorna i äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade lyckades de lösa en ekvation som tidigare hade antagits vara omöjlig att lösa: att både erbjuda sina anställda önskad sysselsättningsgrad och minska sina personalkostnader. Den genomsnittliga sysselsättningsgraden för berörda yrkesgrupper ökade från 74 procent 2006 till 87 procent 2010.

Förändringarna ledde till besparingar på personalkostnaderna med 23 miljoner kronor 2008. I Nynäshamn motsvarade det cirka 10 procent av personalkostnaderna. En viktig orsak till besparingen var just minskningen av antalet timavlönade, som ledde till lägre overheadkostnader i form av mindre administration och internservice.

För att kunna erbjuda Knivstas medarbetare rimliga anställningsvillkor, utveckla kvaliteten i kommunens verksamheter och vara en attraktiv arbetsgivare i framtiden behöver kommunen arbeta medvetet för att minska antalet visstidsanställda. Det finns flera sätt att lösa detta på. Ett sätt kan vara inrättandet av personalpoler.

Det är dags att Knivsta blir ett föredöme på den svenska arbetsmarknaden. Vänsterpartiet föreslår därför att:

–       all personal i Knivsta kommun ska erbjudas önskad sysselsättningsgrad
–       Knivsta kommun inte ska tillämpa allmän visstidsanställning och anställning/timme

Christer Johansson (V)
gruppledare

Kopiera länk