Uncategorized

Bygg hyresrätter i Knivsta

Mer än 200 000 ungdomar söker en egen lägenhet. Men i det moderatledda Knivsta, där var tredje invånare är under 20 år, har inte en enda hyreslägenhet byggts under de mer än åtta år som vi varit en egen kommun.

Björn Jonasson / foto Robert Johansson

Nästan hälften av alla unga bor hos kompisar, hos föräldrar, i studentlägenheter eller i andra eller tredje hand, vilket är den boendeform som har ökat mest sedan ungas boende började undersökas 1997. Men väldigt få av de som bor så vill egentligen göra det.

Regeringen vill möta denna brist med att bygga ägarlägenheter som ägaren kan hyra ut till sk marknadshyror. Moderaterna i Knivsta har i nuvarande majoritet förhandlat fram ett byggstopp för kommunala hyresrätter. Inget av alternativen skapar boende för Knivstas ungdomar. Samtidigt säger 60 procent av mäklarna att förstagångsköpare, ofta många unga, har försvunnit från bostadsrättsmarknaden efter införandet av lånetaket. Var ska Knivstas unga bo? Som det är nu tvingas många unga att lämna kommunen som påstår sig stå för individens valfrihet.

Vänsterpartiet i Knivsta ser bostaden som en social rättighet och vill snarast möjligt se Knivstabostäder bygga nya lägenheter i egen regi. Bolaget anser själva att de behöver fler lägenheter, inte färre, för att bli ett effektivare bolag. Vi vill se att Knivsta startar en bostadspolitik som skapar ett varierat utbud på bostadsmarknaden.

Handelskammaren ger oss stöd och anser att tillväxten i Knivsta hotas om inte drygt 400 lägenheter byggs. Vi vill se hälften av dessa som hyresrätter med rimliga hyror. De bidrag på 144 miljarder som varje år betalas till de svenskar som äger sitt boende borde fördelas även till hyresgäster. I dag får hyresgäster inget av ROT och räntebidrag vilket ger orättvist dyra hyror.

Vänsterpartiet gick till val på att skapa världens bästa välfärd och vi tycker att bostaden ska vara en del av denna välfärd. Starta byggandet av hyreslägenheter nu och öka valfriheten på Knivstas bostadsmarknad.

Björn Jonasson
Christer Johansson
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk