föreningen

Fler behöver åka kollektivt – för miljön

Snöigt lok
Snöigt lok

Ännu en vinter då Knivstabor stått och frusit i väntan på sena tåg. Detta på grund av brist på resurser till underhåll från den politiska ledningen. Vi kan inte längre uppmuntra människor att ta bilen istället för att åka kollektivt. Det är varken rimligt eller hållbart.

De flesta är eniga om att vi behöver bromsa klimatförändringarna och minska de lokala luftföroreningarna. Annars hotar en kollaps av ekosystem och klimat. En av de allra viktigaste åtgärderna i detta arbete är att få fler att åka kollektivtrafik. Vänsterpartiet vill att andelen resande med kollektivtrafik ska fördubblas till 2020. Vi vill också att skolelever och studenter ska erbjudas gratis resor med den lokala och regionala kollektivtrafiken.

Redan idag betalar skattebetalarna nästan 50 procent av kollektivtrafikens kostnader. Inom flera andra områden tillhandahåller kommun eller landsting service utan direkta avgifter. Det kan vara skolundervisning, biblioteksutlåning eller vägunderhåll. Det är politikens roll att sätta gränser för vad som ska vara gratis och vad som ska finansieras via avgifter.

Vänsterpartiet vill stimulera kollektivtrafiken och tycker då att det är rimligt att se över priset, eftersom det påverkar användningen. Med det som bakgrund är det inte märkligt att se kollektivtrafiken som en avgiftsfri service. Därför är vi mot en regering som satsar mer resurser på bilvägar än på underhåll och utbyggnad av järnväg. Vi har svårt att förstå hur den nya kollektivtrafikslagen, med fler privata aktörer, ska ge bättre kvalitet på kollektivtrafiken. Vi har ännu svårare att förstå den lagändring som gjordes för att Knivsta kommun ska vara med och finansiera ”Citybanan” med tågtunneln under Stockholm. De nästan 25 miljonerna som Knivsta betalt hade behövts till Knivstas unga i skola, förskola och föreningsverksamhet samt till förbättrad lokal kollektivtrafik. Som en tågstation till Alsike.

Vänsterpartiet gick till val på att skapa världens bästa välfärd och vi tycker att kollektivtrafiken ska vara en del av denna välfärd. Som ett första steg vill vi se att skolungdom och studenter får åka gratis med lokal och regional kollektivtrafik. Det är bra både för ungdomarna och för miljön.

Maria Fornemo
Björn Jonasson
Christer Johansson
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk