insändare

EU ett hot mot jobben och allmännyttan

Det mest primära för varje invånare är ett jobb och en bostad. Båda hotas av det nuvarande EU. Vänsterpartiet anser att det behövs fler kritiska röster i Europaparlamentet.

Allt fler beslut flyttas från svenska beslutande organ som Knivsta kommunfullmäktige och med det nya ”Lissabonfördraget” blir EU än mer toppstyrt och kollektivavtalen hotas. I de få länder som låtit sitt folk rösta om fördraget har det röstats ned. Folket i EU vill inte bli styrda av ett fåtal äldre män. 

Det som började som ett fredsprojekt handlar allt mer om att koncentrera makt till en liten elit som väntas styra hela EU, helst med en valuta. Sverige har, utan euron, haft en högre tillväxt, lägre ränta och framförallt en lägre arbetslöshet än euroländerna.

Men nu ökar arbetslösheten, även i Sverige och debatten går hög över alla varsel inom verkstadsindustrin. Mycket tystare är det på landets ledarsidor om den neddragning av välfärden i kommuner och landsting som pågår parallellt. Det kan väl inte bero på att det senare mest drabbar kvinnor? Kvinnor som varje dag gör stora insatser för barn och gamla och håller välfärden fungerande.

I Sverige har vi sedan länge allmännyttiga bostadsbolag som ägs gemensamt och syftar till att ge rimlig bostadsstandard och hyror till självkostnadspris i hela landet. Bolagen drivs utan vinstsyfte och erbjuder hyresgästerna demokratiskt inflytande. Allmännyttan är ett av de tyngre verktyg kommunerna förfogar över vad gäller den lokala bostadsförsörjningen.

Under 2005 anmäldes det svenska systemet till EU-kommissionen av den europeiska fastighetsägareunionen EPF. De privata fastighetsägarna menade att det svenska stödet med allmännyttan stred mot EU:s regler. Den moderatstyrda svenska regeringen startade en egen utredning som snabbt kom fram till att kommunala bostadsbolag skall drivas kommersiellt, det vill säga med vinstsyfte. Detta utgör ett systemskifte på den svenska bostadsmarknaden, från allmännytta och demokrati till vinst och marknadshyror. Knivsta behöver fler kommunala hyresrätter, inte fler privata boendeformer.

Vänsterpartiet kämpar på alla fronter för en fortsatt välfärd. För fortsatta kollektivavtal, försvar av den svenska allmännyttan, för höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Den offentliga välfärden är minst lika viktig som bilindustrin och bankväsendet. I Knivsta har Vänsterpartiet i flera år drivit frågor om tjejers och kvinnors villkor samt fler hyresrätter. Vi vill se ett tryggare Knivsta för kvinnor och män i alla åldrar, i hemmen, på arbetsplatserna och i skolan.

Gå och rösta i EU valet den 7 juni
Med fler Vänsterpartister i EU blir det skillnad.

Fredrik Hallor, kandidat (V) till Europaparlamentet
Christer Johansson, gruppledare (V) Knivsta

Kopiera länk