insändare

Ta tillbaka från EU och ge till kommunerna

Minskade jordbruks- och regionsbidrag till EU samt lägre ersättningar till EU-ledamöterna skulle ge 60 nya tjänster i Knivsta. Vänsterpartiets kandidater vill förverkliga det.

Världen befinner sig i en av de största kriserna någonsin och massor av människor får hela sin tillvaro kraftigt försämrad. Samtidigt rustas välfärden ned i såväl Sverige som övriga Europa och gubbväldet i EU jobbar på att få ännu mer makt. För 2010 kommer Sveriges medlemsavgift till EU att uppgå till 27.2 miljarder kronor enligt regeringens prognos.

Vänsterpartiet vill minska EU:s jordbruks- och regionsstöd, och därmed Sveriges medlemsavgift, dramatiskt. De pengarna kan användas på ett betydligt bättre sätt i kommunerna. Om dessa pengar fördelas ut till landets kommuner utifrån befolkningsstorlek, skulle det ge ett avsevärt tillskott för kommunernas verksamheter. För Knivsta skulle det innebära ett tillskott på ca 34 miljoner kronor per år. Det skulle innebära 60 fler förskollärare, vårdbiträden, lärare eller fritidsledare och ändå gott om pengar kvar att finansiera Knivsta Arena.

Vi vill också sänka EU-parlamentarikernas löner rejält och ta bort andra förmåner som från och med i sommar kommer att inbringa minst 145 000 kronor efter skatt – i månaden. Vänsterpartiet anser att de svenska EU-parlamentarikerna ska ha samma lön som riksdagsledamöterna. Men vi anser också att riksdagslönerna är för höga. Vänsterpartiet kräver därför att riksdagsledamöternas löner ska sänkas från dagens 54 500 kronor i månaden till motsvarande ett prisbasbelopp, cirka 42 000 kronor.

Med fler Vänsterpartister i EU blir det skillnad. 

Fredrik Hallor, Heby, kandidat (V) till Europaparlamentet
Liza Boëthius, Uppsala, kandidat (V) till Europaparlamentet
Christer Johansson, gruppledare (V) Knivsta

Skriv en kommentar