föreningen
Malin, Christer och Ilona

Intensivt avslut på januari – upptakt inför EU valet

Möte med Chris-Emelie från Uppsala tjej- och transjour
Möte med Chris-Emelie från Uppsala tjej- och transjour

Fredagen den 25 januari hade jag förmånen att följa Malin Björk under en heldag i Knivsta och Uppsala. Lördagen var det årets första Röd Lördag, följt av möte i Uppsala om partiets valplattform inför EU-valet. På måndag möts den nya Kommunstyrelsen för första gången.

Malin Björk från Bryssel till Knivsta
I ett vitt och snöigt Knivsta började Malin sin rundtur i Knivsta med ett besök på Adolfsbergsskolan. Med på skolbesöket var också riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau och EU kandidaten Nina Broman Costa, från Knivsta. Efter trevliga möten med elever och skolpersonal gick resan till kommunhuset för träff med Chris-Emelie  Denstedt från Uppsala tjej- och transjour samt Emma Lundbergh från Samhällsbyggnadskontoret.

Chris-Emelie berättade om jourens arbete i Knivsta och Uppsala. Ett arbete som växer och ständigt behöver nya volontärer. Med på mötet med jouren deltog förutom tidigare nämnde även Vilma Nyman Almstedt från Ung Vänster Knivsta. Vilma som bland annat varit med och arrangerat feministiskt självförsvar för Knivstas unga tjejer vid flera tillfällen. Besöket i Knivsta avslutades med information om utbyggnadsplanernas alla utmaningar. Vision 2025, Översiktsplan 2017 och fyrspårsavtalet med staten är några av alla styrdokument som utbyggnaden behöver förhålla sig till.

Det blev avslutningsvis diskussion om Knivstas koldioxidbudget och hur kommunen ska kunna bidra till att klimatmålen från Parisavtalet kommer att förverkligas.

Efter en lunch på Grekens, där även Maria Fornemo, vice ordf i Utbildningsnämnden deltog i de givande diskussionerna, blev det tågresa till Uppsala.

Uppsala – världens bästa klimatstad 2018
Tidigare pristagare har varit Paris (2016) , Seoul (2015), Kapstaden (2014) och Vancouver (2013) men 2018 var det Uppsalas tur. I kamp med 132 andra städer runt hela världen van Uppsala Världsnaturfondens tävling om bästa klimatstad. Tobias Smedberg, Vänsterpartiets kommunalråd i Uppsala tillsammans med ett antal förtroendevalda och ansvarig tjänsteman berättade om Uppsalas tuffa mål i klimatarbetet. Med hjälp av modiga politiker och det framtagna klimatprotokollet är Uppsala på väg att klara sina mål och därmed bli en inspiration för andra städer.

Uppsala har gått från att göra ”vad vi kan” till att göra ”vad vi måste” och förhoppningarna om att lyckas med målen är stora. Genom tuffa mål och samverkan med många olika aktörer fortsätter kampen för ett bättre klimat.

”Red is the new green”
Inför det stundande EU-valet kommer klimatet vara en viktig fråga för Vänsterpartiet och kampen för ett jämlikt Europa fortsätter. Såväl mellan som inom de Europeiska länderna. Vänsterpartiets uppgift är att bygga ett jämlikt samhälle inom ramen för jordens resurser och där alla får tillgång till ett vettigt liv utan att äventyra framtiden. Så bygger vi ett Europa för alla inte bara några få. Jämlika samhällen som står starkare mot främlingsfientliga krafter.

Dagen avslutades med ett lyckat möte i ett fullsatt Café Mumrik där det diskuterades EU i två timmar.

Nina och Malin
Nina och Malin

Röd Lördag januari
I ett vitt vindstilla Knivsta bjöd vi in till årets första Röd Lördag. Många trevliga samtal om Knivstas historia och framtid varvades med kaffe och kakor. Det blev även en del intressanta ideologiska diskussioner, vilket är nästan försvunnit i dagens politik. På eftermiddagen hölls ett möte inför partiets EU-konferens och det blev många bra diskussioner om förslaget till valplattform. Uppsaladistriktet har fått med tre ordinarie och en ersättare som åker till Norrköping för att fastställa valplattform och valsedel. En valsedel där vi gärna ser vår egen Nina Broman Costa riktigt högt upp.

Kultur och fritidsutskott föreslås av KS
På det första mötet med nya kommunstyrelsen kommer bland annat upp ett förslag om att blida ett Kultur- och fritidsutskott. Där kommer alla kultur och fritidsfrågorna att samlas, inklusive CIK.

 

Christer Johansson
ordförande

Kopiera länk