kommungruppen

Rapport från Vänsterdagarna i Malmö

på Malmö station
på Malmö station

I helgen 31 september – 2 oktober träffades fler än 1 000 vänsterpartister på Vänsterdagarna i Malmö. Från Knivsta deltog Malin Tollbom Kjell, Christer Johansson och Fredrik Rosenbecker för att på seminarier och i möten med socialister från hela landet lära av varandra och utbyta erfarenheter i kampen för ett rättvisare samhälle. Bland närmre 100 seminarier att välja mellan, varav en del med välkända namn som Guy Standing, Roland Paulsen, Kate Pickett och Richard Wilkinson, deltog vi från Knivsta bland annat i:

Full sysselsättning inom planetens gränser (Fredrik)
Kapitalistisk produktion kräver en ständigt utökad kapitalackumulation i händerna på kapitalägarna, men redan har tillväxten sprängt ett antal planetära gränser. Hur möter vi de akuta hoten mot livsvillkoren på planeten, samtidigt som vi ställer om till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle bortom kapitalismen?

Sex timmars arbetsdag och Mer fri tid (Malin)
Löneandelen av mervärdet av produktionen minskar. Därför är det rimligt att få ut mervärdet. Mer pengar i fickan leder eventuellt till ett mindre hållbart samhälle men mer fri tid kan ge ett humanare och bättre samhälle. Kostnaden för 6 timmars arbetsdag kan dras in genom att effektiviteten minskar i slutet av en arbetsdag (och då kan även kostsamma misstag ske), dessutom minskar sjukskrivningarna. Men frågan är om man alls ska nämna pengar i diskussionen. Det finns en dold majoritet som är positiva till förkortad arbetstid och det finns oändliga möjligheter till vad människor skulle kunna använda mer fritid till (politik, umgås med barnen, ställa upp i en idrottsförening, återhämtning mm).

En ekonomi som fungerar för alla – och inte bara för några få (Christer)
I dag tjänar en VD lika mycket som 66 undersköterskor, Sverige rasar från 1 till 14 plats i jämlikhet och otryggheten brer ut sig på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt som 8 vita män äger lika mycket som halva jordens befolkning ökar ojämlikheten inom OECD snabbast i Sverige. ”Fattiga kvinnor jobbar för att göra rika män rikare”
Jonas Sjöstedt vill höja skatten för de rikaste och Tobias Baudin från Kommunal vill se en ökad organisationsgrad och 30 timmars arbetsvecka. ”Det är ute och otrendigt att jobba och det finns viktigare saker att göra för att må bra” tyckte Zina Al-Dewany, ledarskribent från Flamman, som en kommentar på kortare arbetstid.

På den bostadspolitiska nätverksträffen hade Christer Johansson blivit ombedd av Nooshi Dadgostar, regeringens särskilda utredare för ökat byggande, att berätta om Knivstabostäders renoveringsmodell BoKvar. Många imponerades av det ömsesidiga förtroendet mellan Knivstabostäder och Hyresgästföreningen. Här följer ytterligare några exempel på seminarier som vi från Knivsta deltog på. Konkret politik för bättre arbetsmiljö, Bättre med Vänsterpolitik, exempel från Degefors och Örebo, Självmord, ångest och depression – vår tids epidemi, Deltagande demokrati i bostadspolitiken – möjligheter och faror och Vinstlobbyn under lupp.

Kulturinslagen inför Jonas tal var av mycket hög klass och med stor variation. Tonsättningen av Jenny Wrangborgs dikter från Kallskänkan som hon själv läste med blåsorkester och stor kör var magiskt. Lördagskvällens fest på Inkonst var även den fylld av bra kultur, god feststämning och allt från poesi till punk och disco.

På fotot tre glada men trötta Vänsterpartister på väg hem. I Malmö har de många järnvägsspår.

Malin, Fredrik och Christer.

Kopiera länk