insändare
bussar

Inför fri kollektivtrafik för unga

Bussar

Debattinlägg i Knivstabygden den 6 september 2017. Ett år kvar till valet och Vänsterpartiet summerar och tittar framåt. Dagarna innan detta inlägg kom ut i tryck meddelade Vänsterpartiet att de kommit överens med regeringen om fri kollektivtrafik för alla ungdomar på sommarlovet.

Sverige har aldrig varit rikare och såväl staten som de stora företagen går som tåget. Även om tåget har slutat gå som det en gång gjorde. För staten går det ekonomiskt bra även om det, efter åtta år med Alliansen, fortfarande finns hål att stoppa budgetöverskotten i. Storbankerna gör varje kvartal en vinst på dryga 25 miljarder medan Wallenbergs Investor fick nöja sig med knappt 10 miljarder det senaste kvartalet.

Problemet är att alla inte får ta del av de ekonomiska framgångarna. Vinsterna fördelas bland en liten del av redan välbeställda och klyftorna och ojämlikheten ökar. Läget i riksdagen är ett drygt år före valet väldigt rörigt och osäkert. De borgerliga partierna gör nästan vad som helst för att profilera sig. Trots det har Vänsterpartiet och regeringen fått igenom förslag som förenklar vardagen för många Knivstabor.

Här följer några exempel som Knivsta kommun och dess invånare kan glädjas åt. Varje år kommer åtta miljoner av de så kallade välfärdsmiljarderna till Knivsta. Det motsvarar 20 öre i skatt. Alla över 80 år får fri sjukvård, det delas ut stöd vid byggande av hyresrätter som ger lägre hyror i nya bostäder hos Knivstabostäder och tandvård är kostnadsfri upp till 23 år. Dessutom finns det glasögonbidrag upp till 19 år och fria preventivmedel upp till 18 år. Vänsterpartiet gör skillnad.

I Knivsta har Vänsterpartiet varit drivande och tillsammans med andra fått beslut om bildandet av naturreservatet Gredelby Hagar och Trunsta träsk, fler sommarjobb till ungdomar, cykelväg mellan Knivsta och Vassunda, bättre utemiljöer vid skolor och förskolor samt kartläggning av ekosystemtjänster som en viktig del i Grönstrukturplanen.

Men det finns många utmaningar kvar innan vi får ett jämlikt samhälle och Vänsterpartiet kommer att fortsätta kampen, på alla nivåer. I Knivsta vill vi medverka till en utvecklad medborgardialog för alla åldrar, skapa förbättrade arbetsvillkor för kommunens anställda genom bland annat ett försök med sex timmars arbetsdag och underlätta ungdomars resor genom fri kollektivtrafik på fritiden för alla 10 – 18 åringar.

Christer Johansson
ordförande

Kopiera länk