föreningen
lekpark

Kampen för jämlik jämställdhet

Clara Zetkin
Clara Zetkin

Ännu en Internationell Kvinnodag har passerat och Vänsterpartiet i Knivsta gläds åt alla framsteg som gjorts. Även om vi är medvetna om att det finns mycket kvar att kämpa för. Därför fortsätter vi kampen för jämlik jämställdhet, varje vecka året runt.

Det har gått mer än hundra år sedan den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen vid kongressen i Köpenhamn 1910 instiftade Internationella kvinnodagen på initiativ av tyskan Clara Zetkin. Avgörande steg har tagits sedan dess och kvinnor har vunnit politisk rösträtt i alla länder och därigenom en formell politisk jämställdhet, men någon verklig jämlikhet mellan könen finns inte, lika lite som den finns mellan ägare och arbetare, fattig och rik, inrikes och utomlands född.

Än idag, i Sverige, kan man sitta på en lekplats och betrakta barnen som leker och skrattar och veta att flickan i gungan – även om det inte drabbar just henne – löper större risk att under sitt liv utsättas för sexuellt våld eller våld i nära relation än pojken i sandlådan. Flickan i klätterställningen – även om det inte drabbar just henne – kommer få en livslön och pension som mer sannolikt blir mindre än pojkens, än den blir större än hans. Flickan som gräver tunnlar i sanden med pojken kommer få mindre fritid och hon kommer utföra mer av det oavlönade arbetet i hemmet under sitt liv, än han – inte genom egna val, utan genom strukturers opersonliga och självreproducerande makt.

Om detta vet de lekande barnen förstås ännu inget. Men vuxna betraktare vet. Vi vet att i det samhälle våra barn växer upp spelar ursprung, klass, och kön roll för barnens framtid. Vi vet det genom egen erfarenhet, vi vet det genom statistikens kalla siffror. Och därför, om vi med människans jämlikhet menar mer än bara en frasernas jämlikhet, mer än bara en idé om hur vi själva förhåller oss till andra, så är det också vår uppgift att förändra detta samhälle, att avskaffa rasismen, klasserna och könsförtrycket, att vara antirasister, socialister och feminister.

Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk