övrigt
Jonas Sjöstedt

Tillsammans kan vi skapa mer

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt

Hej

Den här hösten har det blivit ovanligt tydligt att Sverige är en del av världen. När krigen rasar så påverkas även vi – människor på flykt behöver någonstans att ta vägen. Att så många flyktingar nu kommer på samma gång innebär stora utmaningar för mottagningssystemen. Det kräver insatser här och nu, men situationen gör också att vi behöver se långsiktigt.

Vänsterpartiet vill låta välfärden växa och göra rejäla investeringar för framtiden. Vi vet att ta emot många flyktingar inte är något hinder för det, det visar om inte annat Sveriges moderna historia. Vårt land är känt för en välfärd av världsklass, samtidigt som vi har varit ett land som tagit emot många människor på flykt. Dessa saker utesluter inte varandra.

Att investera och satsa på välfärden är tvärtom det bästa långsiktiga svaret på dagens situation. Sverige har stora samhällsbehov som måste lösas. Det behövs fler som jobbar i välfärden för att den ska hålla riktigt bra kvalitet och alltid finnas där när man behöver den. Vi ser också att när välfärden brister drabbar det särskilt kvinnor. Vi behöver få fart på tåg som står stilla, bygga bort bostadsbristen och ställa om samhället så att vi klarar klimatet. Att satsa på att lösa dessa samhällsbehov innebär samtidigt att arbetslösa får jobb. Det är ett stort slöseri att så många går arbetslösa samtidigt som det finns så mycket som behöver göras. Genom höjda skatter för de rikaste och lönsamma lån kan vi lösa detta. Det är en klok politik som dagens flyktingsituation gör än mer angelägen.

Sveriges framgång bygger på att vi investerar. I sådant vi behöver – bostäder, kommunikation och annat, men också direkt i människor – i utbildning, hälsa och jämlikhet. Att alla barn har en lärare som kan lyssna på dem. Att den som blir sjuk får all hjälp som behövs. Att den som hamnat snett får en andra chans. Detta är en fråga om värderingar, men det är också ett framgångsrecept som vi inte får tappa bort när andra ropar på nedskärningar. Det är när vi investerar som vi kan sätta alla i arbete. Det är när vi investerar tillräckligt som vi kan lösa samhällsbehoven. Det är då ett land utvecklas och växer.

I budgetförhandlingarna med regeringen har vi visat att Vänsterpartiet gör skillnad. Nu vill vi ta nästa steg. Vi vill bygga en sjukvård där ingen behöver ha sin säng i en trång korridor. Äldreboenden som man med glädje flyttar in på. Kollektivtrafik som fungerar i hela landet och förnyelsebar energi på nivåer som motsvarar vad klimatet kräver. Men då krävs att regeringen upplever ett tryck utifrån, ett tryck som vi ska vara medvetna om att vårt parti inte kan åstadkomma helt ensamt. Bara tillsammans med andra kan vi skapa den rörelse som behövs för att Stefan Löfven och Magdalena Andersson ska välja att investera istället för att spara. Tillsammans med andra vill vi mota bort den hopplöshet som präglat Sverige under åtta år av borgerliga regeringar och som verkar ha smittat av sig på regeringen.

Just nu pågår en kampanj där Vänsterpartiet ska berätta om alla de fina reformer vi har fått igenom i budgetförhandlingarna och om vad vi vill göra i kommande förhandlingar. Vi ska träffa folkrörelser över hela landet och diskutera hur vi tillsammans kan få med oss regeringen på allt det som behöver göras. Nedskärningar och hopplöshet är inte vägen framåt. I sådana här lägen behöver vi investera för ett bättre och jämlikare samhälle. Det är dags för nästa våning i samhällsbygget.

Jonas Sjöstedt, partiordförande

Kopiera länk