kommungruppen
Tove Ericson

Granskningsyttrande på förslag till utbyggnad på ”Mojjentomten”

Virkesladan
Förslag på byggnader på ”Mojjentomten”

Detta är Vänsterpartiets ”Granskningsyttrande” på förslaget till utbyggnad av kvarteret Virkesladan. Den tomt på vilken just nu Mojjen är placerad.

Eftersom detta är en av de mest centralt belägna tomterna i Knivsta, som dessutom gränsar till flera platser av allmänt intresse (såsom torg, busstorg och kommunhus), hade vi önskat att man haft ett brett synsätt på vilka samrådsyttranden som skulle besvaras och att man tagit med så många som möjligt. Istället har man tyvärr valt att bara besvara synpunkter från de man bedömer vara sakägare i strikt laglig mening.

Relevanta synpunkter bör dock alltid besvaras, även om de inte kommer från sakägare. Nedan citeras några synpunkter från de inkomna samrådsyttrandena som hade varit värdefullt att få besvarade.

“Byggs 2 spår öster om de nuvarande, kan avståndet till fastigheten minska med ca 10 meter till ca 30 meter, nästan ingen marginal vid godstågsurspårning. Den möjliga ökningen av antalet järnvägsspår har riskutredningen inte tagit med i sin analys.”

”Exploatören avser införa viss grönska inom kvarteret genom att anlägga gröna tak och uppehållsytor på byggnadens gemensamma tak, vilket är positivt, men dessa grönytor bidrar inte till grönstrukturen i marknivå. Vi menar att det är mycket viktigt att projektet i marknivån kompletteras med så stora grönytor som är praktiskt möjligt och att andelen hårdgjorda ytor minimeras.”

”Vi anser att det är mycket uppseendeväckande att kommunen inte inbjudit till offentligt möte om denna viktiga och centralt belägna detaljplan.”

”Undersökningar har dessutom visat att personer som ständigt utsätts för buller (oavsett om de är hörselskadade eller ej) lättare drabbas av stress, risk för hjärtproblem och sämre livskvalitet. Inget finns överhuvudtaget nämnt om dessa problem trots kommunens styrdokument Policy för full delaktighet.”

Generellt så är det problematisk att man frångår den fördjupade översiktsplanen i så stor grad utan att göra grundligare analyser av hur detta påverkar stadsbilden, kringliggande grönytor, vägar, cykelvägar, torgens användbarhet, parkeringsmöjligheter etc. En stadsplan har lång verkan och att noga tänka igenom före är nödvändigt om man vill göra goda investeringar som bidrar till ett attraktivt samhälle, med värden som medborgare uppskattar och förväntar sig.
Tove Ericson
för Vänsterpartiet Knivsta

 

Kopiera länk