kommungruppen

Vårdhund till Estrids gård

Denna motion lämnade (V) in till fullmäktige i juni 2012

Ellen och Melvin / foto Christer Johansson

Lek med tanken att ett läkemedelsföretag skulle presentera ett piller som utan biverkningar lindrade depressioner, ökade motivationen till fysisk aktivitet och dessutom förbättrade minnet. En medicin som också visade sig stärka självförtroendet och öka förmågan till socialt samspel. Det och mycket mer är effekter av den hundkontakt som nu skrivs ut på recept inom svensk vård.

Vårdhundskolan samarbetar med högskolor och universitet som forskar kring samverkan djur-människa, och har hjälp av Astma- och allergiförbundet att sprida information om hur hundar används säkert i vården.

– Meningen är ju inte att en vårdinstans plötsligt ska ha hundar överallt och hur som helst. Man måste hitta en lösning som är så bra som möjligt för alla, inklusive hunden, och bäst är om man kan välja ut ett par enheter där pälsdjur får vistas, säger Ingeborg Höök, utbildningsansvarig på Vårdhundskolan.

”Vi nås av mängder av gripande historier om vilken skillnad vårdhundarna gör. Och hundarna ger så trevliga biverkningar: minskat användande av antidepressiv och lugnande medicin, och ökat antal jobbsökande till de vårdavdelningar som har vårdhund.”

Uppsala fick sin första vårdhund redan 2008. Nu tycker Vänsterpartiet att det är Knivstas tur.

Därför föreslår vi att:

  • Knivsta Kommun aktivt stöder Ellen och Melvins utbildning till ett vårdhundsteam.

Christer Johansson (V)
gruppledare

Skriv en kommentar