Okategoriserade

Låt flyktingarna komma hit

Den 15 juni 2007 skriver Göran Nilsson och Klas Bergström i UNT att ”moderaterna vill ta emot flyktingbarn”. De till och med försäkrar att ”moderata samlingspartiet och även dess avdelning i Knivsta har en generös inställning till flyktingmottagning…migrationsministern är ju moderat statsråd” De båda moderaterna säger vidare ”att det är självklart att vi ska uppfylla vissa kvalitetskrav, annars innebär det ju ingen förbättring i förhållande till deras nuvarande situation”.

Vänsterpartiet i Knivsta har nu väntat i nio månader och inte mycket har hänt. Tvärtom känns den moderata försäkran om generös flyktingmottagning i dag mycket främmande då det den senaste tiden avvisas allt fler flyktingar från Sverige, tillbaka till krigen i sina hemländer. Till hemländer där de riskerar tortyr, fängelse och övergrepp av olika slag. Till länder dit samma svenska regering rekommenderar svenskar att inte resa, på grund av de pågående konflikterna. Det diskuteras dessutom hårdare regler för att få stanna i Sverige och varje individ måste visa upp ett personligt hot. Medan de väntar nekas många både sjukvård och skola. Mot alla dessa människofientliga beslut kämpar vänsterpartister i hela landet.

Krigen runt om i världen skördar massor av liv varje dag. Det senaste är nu Kinas intåg i Tibet för att med vapen slå ner och tysta människors åsikter. Afghanistan, Darfur och Irak är andra platser där invånarna lever under ständig skräck på grund av pågående krig. I tusental försöker befolkningarna i de krigshärjade regionerna fly från krigen. Enbart i Irak har (enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR) 4,4 miljoner människor flytt och över 80 000 har dödats (enligt Iraq Body Count). Dessa dödssiffror motsvarar ett elfte september varje vecka, år efter år, bara i Irak Bland flyktingarna finns alltid många kvinnor och barn som under outhärdliga förhållanden försöker överleva ännu en dag. De flesta hamnar i granländer men några få lyckas ta sig till Sverige.

Vänsterpartiet i Knivsta skäms över att den politiska ledningen i kommunen inte klarar av att uppfylla det avtal man tecknat med migrationsverket. Knivsta kommun ligger längst ned på listan bland de uppländska kommunerna och tog emot minst flyktingar under 2007.

När ska flyktingarna få komma till Knivsta?

Christer Johansson och
Björn Jonasson
Vänsterpartiet Knivsta

Skriv en kommentar