Okategoriserade

90 års jubileum

Den 17 nov 2007 invigdes 90-årsfirandet med tal av Lars Ohly, Sören Bergqvist och Ilona Szatmari Waldau på ett kylslaget möte på Stora Torget.

Uppsala startade firandet av partiets 90 åriga tillvaro med torgmöte på Stora Torget i Uppsala. Anders Eriksson, ordförande i Vänsterpartiet Uppsala agerade konferencier och Lars Ohly, Sören Bergqvist och Ilona Szatmari Waldau talade alla om vikten av solidariska alternativ till utförsäljningar och privatiseringar.  Ohly gick till hård attack mot den borgerliga politiken i kommun och landsting.

Efter det kylslagna torgmötet fortsatte firandet inne i Rådhussalen där det bullats upp med fika och bokbord. Den eminente konferenciern Johan Persson från Ung Vänster fördelade ord och presenterade talare och trubaduren Jan Hammarlund. Anders Eriksson berättade om partiets historia, Ilona Szatmari Waldau talade om kvinnorna i partiet medan Oswald Söderqvist höll sig till distriktets omtumlande historia under de 90 åren.

Partiets ordförande Lars Ohly talade om tre viktiga framtidsfrågor. Om grunden för rättvisa, demokratin, om miljön som överskuggar allt, utan den spelar det andra ingen roll och slutligen vikten av att fortsätta utvecklas som ett feministiskt parti, vi måste ändra på det rådande kvinnoförtrycket på arbetsmarknaden och i samhället. Slutligen framförde Ida Gabrielsson en hälsning från Ung Vänster och berättade att Ung Vänsters nu viktigast frågor var: mäns våld mot kvinnor, antirasistisk kampanj och feministiskt självförsvar.

Kvällen avslutades sedan med fest på ett fullsatt Bokis där det förutom god mat bjöds på sång, musik och gratulationstal.

Skriv en kommentar