Okategoriserade

Ta emot flyktingbarnen

”…de är redan här och drömmer mardrömmar om bomber som exploderar på gator och marknader.”

Sedan 1988 har mer än 8 000 flyktingar drunknat utanför Europas kuster. I de hav där vi västerlänningar firar våra semestrar slutar många unga människor sina liv i en desperat jakt på ett bättre liv. Efter att ha sålt eller lämnat alla sina tillgångar flyr de från förföljelse och krig. Av de överlevande kommer några få till Sverige och migrationsverket vädjar nu till kommunerna om hjälp med att ta mot ensamma barn. Många av barnen, som kommit det senaste året, är pojkar som flytt från Irak för att slippa kriga mot USA:s soldater. 

När detta skrivs finns ett förslag till Kommunstyrelsen (28 maj) om att Knivsta inte har möjlighet att ta mot några ensamkommande flyktingbarn, just nu. Kommunen kommer kanske att kunna göra det i framtiden. Men barnen har inte tid att vänta de är redan här och drömmer mardrömmar om bomber som exploderar på gator och på marknader. Det är dags för Knivstas majoritet att sluta skylla på att vi är en ny kommun och visa lite handlingskraft och solidaritet med de drabbade barnen.

Vänsterpartiet ser det som självklart att vi i Knivsta ska ta vårt ansvar och ta mot några av de ensamma barn som kommit till Sverige. Moderaterna vill i stället sänka skatten, skriver Göran Nilsson och Klas Bergström i Knivstabygden den 23 maj och kallar det en investering för framtiden. I UNT den 24 maj skriver två andra moderater, riksdagsledamoten Per Bill och migrationsministern Tobias Billström att "invandringen genom åren betytt väldigt mycket för Sverige som land". Vänsterpartiet vill att Knivsta ska ta del av den berikningen av samhället som människor från andra länder kan bidra med. Släpp in barnen nu, i morgon är det för sent.

Christer Johansson
Gruppledare
Vänsterpartiet Knivsta

Skriv en kommentar