Okategoriserade

Deltidskvinnorna håller uppe välfärden – medan miljardärerna blir fler

Samtidigt som de 100 rikaste i Sverige haft en ”löneökning” på 600 % den senaste tioårsperioden har lönerna för de offentliganställda, mest kvinnor, ökat med dryga 40 %.

Det går bra för Sverige. De börsnoterade företagen gör jättevinster och de rikaste svenskarna blir allt fler. Antalet miljardärer i Sverige har, enligt Veckan Affärer, under den senaste tioårsperioden ökat från 50 till 125. Det skedde under socialdemokraternas regeringstid i ett land, som enligt moderaterna, hade ett så högt skattetryck att det inte lönade sig att arbeta.

När nu Reinfeldt flyttat in i Rosenbad kommer nämnda miljardärer att bli ännu rikare. Skattesänkningar och andra beslut skapar fler och rikare miljardärer och de som ska betala är de arbetslösa, med sänkta A-kasseersättningar, och deltidsarbetande kvinnor, med uteblivna löneökningar.

Samtidigt som de 100 rikaste i Sverige haft en "löneökning" på 600 % den senaste tioårsperioden har lönerna för de offentliganställda, mest kvinnor, ökat med dryga 40 %. När Alliansen tog över Uppsala läns landsting innebar det slutet på den av Vänsterpartiet, sossarna och miljöpartiet startade justeringen av osakliga löneskillnader som påbörjats 2005, efter en tidigare genomförd arbetsvärdering. Alliansen hänvisade till individuella löneförhandlingar samtidigt som man tog bort de pengar som v, s och mp hade lagt för ökning av kvinnolöner.

Vänsterpartiet i Knivsta vill ge de kvinnor som dagligen jobbar för barn och gamla i Knivsta kommun bättre arbetsvillkor och högre löner. De kommande åren kommer det att bli en tuff match då lägre förmögenhets- och fastighetsskatter minskar statens kassa och därmed finns det mindre pengar att fördela till kommunerna. Otillräckliga anslag till hårt prövade verksamheter som vård & omsorg, skola och barnomsorg slår hårt. Sedan kommer finansiering av kundval, vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster att ytterligare försvåra möjligheterna att skapa värdiga anställningsformer för de kvinnor som upprätterhåller allas vår välfärd.

Den 8 mars är det åter internationella kvinnodagen och Vänsterpartiet tänker på och fortsätter kampen för kvinnorna i Knivsta, i Sverige och i världen. 

Marika Olofsson (v)
Christer Johansson (v)

Skriv en kommentar